Държавата търси близо 2 млрд. лева от глоби

29832
Държавата търси близо 2 млрд. лева от глоби
Снимка: БГНЕС

Държавата си търси близо 2 милиарда лева от глоби. Това са несъбраните и изискуеми пари от глоби, наложени на гражданите. Над 700 милиона лева от тях са само лихвите, съобщава БТВ.

Ще бъде променен и законът, така че да се даде право на държавните съдебни изпълнители да водят делата по събирането им.

България е с най-голям дял на сивата икономика в Европа

Делът на сивата икономика в Румъния през 2013 година представлява около 28,4 на сто от брутния вътрешен продукт, което се равнява на 39...

Интересен факт е, че 40 % от тези пари са от наложени глоби до 100 лева. Наложени са от общо 106 различни държавни структури. Несъбраните от държавата глоби са много повече от 2 милиарда лева, но голяма част са с изтекла давност.

„Когато човек извърши едно малко административно нарушение, с глоба до 100 лева и той не го плати - 1,2 или 3 пъти, у него се създава чувство за ненаказуемост. Затова бързо ще решим този въпрос”, закани се Сабрие Сапунджиева, зам.-министър на правосъдието.

Заради многото жалби от граждани срещу съдебните изпълнители, правосъдното министерство официализира и идеята си да направи кадрово досие на всеки частен съдебен изпълнител. В документа ще бъдат отбелязвани всички дисциплинарни проверки и наказания.

 

Прогнозите за 2014 година са умерено оптимистични

Въпросът за отмяна на 10-процентния плосък данък ще бъде обсъден в рамките на управленския мандат. Това заяви по БНР депутатът от БСП и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика