Държавата търси европари за още една магистрала

2604
Държавата търси европари за още една магистрала
Снимка: БГНЕС

Държавата ще се надява да построи още една магистрала с помощта на евросредства. Това стана ясно, след като правителството в оставка реши проектът София-Калотина да кандидатства за финансиране по механизма на ЕС "Свързана Европа".

Става дума за строителство на автомагистрала с дължина от 14.5 км, което по предварителни оценки ще струва 177 млн. лева. Според изчисленията излиза, че аутобанът от столицата до сръбската граница ще излезе 12 млн. лв. на километър, пише в. "Сега". Реално проектът е за модернизацията на сегашния пътен участък София-Калотина, който ще подобри връзката през Сърбия към Западна Европа и ще завърши магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия, казват от пътната агенция. В пътната карта трасето е част от основната трансевропейска транспортна мрежа по направлението Лондон-Будапеща-Белград-Ниш-София-Пловдив-Истанбул-Калкута - коридорът "Ориент/Източносредиземноморски".

Искаме еврофинансиране за проекти за 430 млн. евро, но без за жп линията Видин - Медковец

България е подала транспортни проекти за 430 млн. евро след втората покана на Европейската комисия на Механизма за Свързана Европа. Се...

Строителството може да бъде финансирано именно по този финансов инструмент - механизма на Евросъюза за свързване на Европа, защото отговаря на критериите. Проблемът обаче е, че страната ни се състезава с другите страни-членки на ЕС и не всички кандидатствали проекти печелят, а тези, които допринасят най-много за "европейската свързаност".

Досега България е кандидатствала по механизма с общо 7 проекта за над 430 млн. евро. Европейската комисия одобри няколко от тях за над 154 млн. евро - за модернизация на жп линията Костенец-Септември (151.5 млн. евро), за навигация по река Дунав (326 400 евро) и за управление на въздушния трафик (2.1 млн. евро).

Проектът за шосето София-Калотина е част от т.нар. библия на Плевнелиев. По времето, когато бе министър в първия кабинет на ГЕРБ, Росен Плевнелиев бе начертал пътна карта за строеж на магистралите, скоростните пътища и мостове над Дунав. Тогава той се зарече, че до 2020 г. България ще има 7 магистрали и 7 скоростни пътища.

Най-ниската цена за строеж на километър магистрала у нас е около 2-3 млн. евро, които бяха постигнати за "Тракия", а най-високите цени удари "Люлин" - с близо 10 млн. евро. Според строителния бранш за сравнение в Румъния изграждане на 1 км излиза средно 5 млн. евро, гръцката "Виа Игнатия" - 7-9 млн. евро, в Хърватска също цените гонят средно по 6 до 8 млн. евро, а в Германия средните стойности надхвърлят 9-10 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com