Държавният резерв отговори защо купува ударно бензин и дизел за близо милиард лева

12352
Държавният резерв отговори защо купува ударно бензин и дизел за близо милиард лева
Снимка: БГНЕС

Пет поръчки за покупка на бензин и дизел чрез стоковата борса са стартирани само в рамките на една година за сумата от общо 824 млн. лева без ДДС, или почти 1 милиард лева с ДДС. Те са обявени от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ (ДА ДРВЗ) по процедура на „договаряне без предварително обявление”.

Справка в системата за електронни обществени поръчки сочи, че през януари м.г. е тръгнала поръчка за покупка на 32 263 тона дизел за 70 млн. лв. без ДДС. Два месеца по-късно - през март, е обявена покупка на 61 300 тона бензин за 214 млн. лв., а през октомври отново за дизел - 76 382 тона за 225 млн. лв.

Още недовършени доставките по мартенската и октомврийската, през януари тази година Държавният резерв стартира две нови поръчки. Едната е за покупка на 52 146 тона бензин за 124,63 млн. лв., а другата е за 75 695 т дизел с прогнозна стойност 189,995 млн. лв. 

Заинтригувани от ударното снабдяване с горива, от Actualno.com попитахме Държавната агенция какво на практика се случва.

ОЩЕ: Депутатите сложиха край на отстъпката от 25 стотинки за литър гориво

Справка в доклада за дейност на Държавния резерв за 2022 г. сочи, че обезпечението с тези горива е било 19,9 дни от общо изискуемите 30. За донатрупване са оставали количества нефтопродукти, нужни за още 10,1 дни.

По последни данни публичните петролни запаси, които се създават за сметка на държавния бюджет, обезпечават 20,2 дни, вместо изискуемите 30. Видно от изложеното, за донатрупване остават количества от нефтопродукти, обезпечаващи 9,8 дни, отговориха от ръководството на Държавния резерв.

От там уточниха, че тези запаси се поддържат във връзка с разпоредбите на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, въведен в националното законодателство съобразно задължението ни за синхронизация на националното с европейското законодателство, и в частност – Директива на Съвета 2009/119/ЕО за налагане на задължение на държавите членки да поддържат минимални запаси от нефт и/или нефтопродукти.

Това обстоятелство представлява част от причините, поради които спрямо страната ни започна процедура за нарушение правото на ЕС INFR (2020) 2073 - тоест за неспазване на въпросната директива. Наказателната процедура срещу страната ни е започнала през декември 2020 г.  

Както е известно, цените на течните горива са твърде динамични, съответно обезпечаването на държавата с материални запаси от различни по вид стоки, материали и продукти е дейност, която изисква значителни финансови средства. Тяхното наличие обаче се обосновава в критични ситуации и с тях се гарантира непрекъснатост на действие на икономическата и на енергийната система както на страната, така и на ЕС като цяло, и не на последно място – адекватна реакция на правителството в случай на необходимост – поясняват от Държавния резерв.

На въпроса на Actualno.com какви суми не достигат ежегодно, за да се запазят нужните количества горива, от Агенцията отговориха, че към момента за достигане на 30 дни обезпечение не достигат около 250 млн. лв. Сумите се изчисляват след определяне на нивата, които страната трябва да поддържа за период от 1-ви юли на текущата година до 30 юни на следващата календарна година. Те варират в зависимост от величината на среднодневния нетен внос и вътрешнообщностните пристигания в страната за предходната календарна година и динамичните цени на горивата.

От Държавния резерв поясниха, че откриването на обществени поръчки за доставка на горива за съответната година се обуславя от необходимите количества за достигане на нормативите и определените нива, както и съответната прогнозна стойност за закупуването им.

"В началото на 2022 г. са открити обществени поръчки за доставка на автомобилен бензин, марка А 95Н, зимен, клас "С", минерален без биокомпоненти и на гориво за дизелови двигатели, зимно, клас "Е", минерално без биокомпоненти със съответните прогнозни стойности. Предвид възникналия впоследствие конфликт в Украйна, заложените в началото на 2022 г. прогнозни стойности не са били актуални, което е наложило откриването на нови процедури с актуализирани прогнозни стойности за закупуване на необходимите количества“, посочиха от Държавния резерв.

От там уточниха, че откритите през миналата година поръчки за бензин и дизел са завършили със сключени договори.

Справка в сайта на Министерския съвет сочи, че последно на 22-ри март тази година служебното правителство насочи 40 млн. лв. към Агенцията за държавен резерв с мотив „предстоящи разходи за закупуване на нови видове и количества горива за преодоляване на последиците от кризисни ситуации“. За октомврийската поръчка правителството също насочи извънредни средства от бюджета, като тогава за Агенцията бяха определени допълнително 50 млн. лева.

През миналите години монополът в търговията с горива при Държавния резерв се държеше от "Лукойл", но видно от резултатите от търговете напоследък борсовите договори се разделят основно между "Бент Ойл" на Димитър Радев, свързван с Младен Михалев - Маджо, "Инса Ойл" на Георги Самуилов и "Петрол Енерджи" – също на Георги Самуилов. 

Правителството: "Лукойл" обеща да не останем без бензин и дизел

На въпрос на Actualno.com към Държавния резерв когато заменят старите горива, които са с изтекъл срок, за нови, какво се случва със старите, отговорът е следният: Че, както е указано в закона, в зависимост от срока на съхранение на различните видове, при действия за обновяване (замяна със същите по вид новопроизведени количества), подлежащите на обновяване количества горива се продават чрез лицензираните стокови борси.

Още от Държавен резерв: 

За какво се готвим? Държавата купува оборудване за огромен полеви лагер

Отвориха Държавния резерв за наводнените населени места

Държавният резерв осигурява вода за свищовските села

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика