ЕИБ увеличава финансирането за зелена енергия

862
ЕИБ увеличава финансирането за зелена енергия
Снимка: iStock/Guliver

Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще увеличи финансирането за чиста енергия и зелени продукти и технологии, съобщи "Румъния Джърнал", предава БГНЕС. Пакетът е одобрен днес и ще има значителен принос към целите, очертани в индустриалния план на Европейската комисия за Зелената сделка за нулеви емисии - Net-Zero Age. 

Решението за набиране на средствата беше взето на срещата на ЕИБ през юли в Люксембург. То е в съответствие с REPowerEU - планът, предназначен да сложи край на зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива. Това идва в допълнение към вече съществуващата подкрепа за чисти инвестиции и представлява 50% увеличение в сравнение с първоначалния пакет от 30 милиарда евро, обявен през октомври 2022 г. ОЩЕ: Подписахме споразумение със Световната банка за геотермална енергия

Обхватът на допустимите сектори също беше разширен, за да се насърчи финансирането за производство в ЕС в най-съвременните стратегически net-zero технологии и добива, преработката и рециклирането на критични суровини.

Тези средства ще бъдат разгърнати до 2027 г. и се очаква да мобилизират повече от 150 милиарда евро инвестиции за целевите сектори.

„Разгръщаме пълния набор от наличната си финансова мощ, за да подкрепим индустриалната конкурентоспособност на Европа, производството и внедряването на критични технологии, които ще ни доведат до бърз и справедлив преход към въглеродна неутралност“, каза президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

Засегнатите сектори са слънчеви фотоволтаични и слънчеви топлинни технологии, вятърна енергия на сушата и в морето, батерии и съхранение, термопомпи и геотермални технологии, електролизатори и горивни клетки, устойчив биогаз, улавяне и съхранение на въглерод и мрежови технологии. Допустими са и предприятия за добив, рафиниране и рециклиране на свързани материали. ОЩЕ: ЕИБ отпусна 50 млн. евро за нов зърнен терминал на пристанище Варна

Бяха одобрени и 10 млрд. евро заеми. Одобренията включват ново вятърно и слънчево производство в Испания и Австрия, надстройки на мрежата в Италия и производство на акумулаторни клетки за електрически превозни средства Gigafactory във Франция. Също така беше одобрен и всеобхватен пакет от 400 милиона евро за подпомагане на засегнатите от земетресението региони на Турция, насочен към възстановяване на инфраструктурата за питейна вода, пречистване на отпадъчни и дъждовни води и основни услуги, както и финансиране за нов междусистемен електропровод между Еквадор и Перу. Планът включва рационализирано финансиране за по-малки проекти за чиста енергия и зелен преход в Африка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика