ЕК посочи интерконектора България - Сърбия за най-важния проект на Балканите

16610
ЕК посочи интерконектора България - Сърбия за най-важния проект на Балканите

Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович в края на двудневната си визита в Белград. Той уточни, че Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация, пише БГНЕС.

"Една част може да се финансира от европейските средства от страна на България и от Кохезионния фонд от ИПА за Сърбия. Трябва да включим Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, за да бъдем сигурни, че парите са достатъчно да тази българо-сръбска газова връзка", подчерта Шефчович в интервю за РТС

"Това, което искаме да постигнем е всяка една европейска държава да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до три различни източници на газ. Това от една страна увеличава конкуренцията, което влияе на цената и от друга се увеличава енергийната сигурност", каза още Шефчович.

По отношение на "Турски поток" той каза следното: "За "Турски поток" сме длъжни да поговорим, защото за него до момента знаем само от една пресконференция. Ние искаме да разберем какво ще бъде неговото влияние върху цялостната енергийна сигурност в Европа. Дали ще се спазват европейските закони. Естествено тук се поставя въпросът и за Украйна. Транзитът през нея трябва да бъде съхранен. Той се използва от десетилетия, включително и по време на Студената война. С една дума за "Турски поток" трябва да говорим в конструктивен дух, да погледнем търговската част на проекта и да видим как той ще се включи в енергийната стратегия на Евросъюза".

Шефчович подчерта, че има интензивен диалог с "руските партньори" и по-специално относно тристранните преговори с Украйна по т.нар. "зимен пакет". "Опитваме се да се договорим и през следващата зима транзитът на газ да преминава през Украйна и страната да бъде снабдявана с газ", поясни той.

Интерконекторът с Гърция

Споразумението за изграждане на газопровода между Гърция и България ще бъде подписано в началото на юли, заяви пред РИА Новости министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис. Според него е възможно това да стане на 2 юли.

Интерконекторната връзка между Гърция и България ще свърже газопреносните системи на двете страни. Тя е част от "Вертикалния газов коридор", който ще свърже Гърция, България и Румъния. Сред възможните дати за подписване на споразумението се сочеше 12 юни.

Борисов пред САЩ: Най-напред сме с интерконектора с Румъния

Възможностите за диверсификация на източниците и трасета като гаранция за енергийна независимост, обсъдиха на среща министър-председат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика