ЕК предлага глоба от 4% от оборота на търговеца при нарушение на потребителските права

1255
ЕК предлага глоба от 4% от оборота на търговеца при нарушение на потребителските права

В Новия механизъм за потребителите на ЕК се предлага възприемането на принципен подход за санкциите. И преди сме говорили, че може би е най-справедливият - санкциите да представляват проценти от реализирания оборот от съответните търговци за даден период от време. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов след среща с представители на потребителските организации, бизнеса и националните органи, отговарящи за защита на потребителите в Представителството на ЕК.

„Заложеното конкретно в новия механизъм е до 4% от оборота. При въвеждането в националните законодателства ще стане ясно точно какъв ще бъде размерът“, уточни той.

КЗП спира проекта си за онлайн сигнали за нередности

Комисията за защита на потребителите (КЗП) обяви, че се оттегля от проекта за подаване на жалби от потребители към търговци "Аз-клиентъ...

„Новият механизъм за потребителите на ЕК представлява предложение за една сделка, която да гарантира повече права и възможности при търгуването в онлайн среда“, коментира Димитър Маргаритов.

„Без значение къде се намират на общия европейски пазар, бихме могли да говорим за опит за преодоляване на различните стандарти за потребителите“, посочи той.

„Новата сделка“ е чрез подадена ръка от европейските институции всички национални органи заедно с потребителите да изработим възможно най-добрите правила, които да дават повече самочувствие, възможности и гаранция за това, че ако бъдат нарушени правилата способите за защита ще позволят справедливо обезщетение“, каза още Димитър Маргаритов.

С ЕК, Съвета и ЕП ще натискаме за приемането на Новия търговски механизъм за потребителите преди пролетта на следващата година. Това каза заместник-генералният директор на Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" Франциско Фонсека Морильо, цитиран от Фокус.

ЕК недоволства от социалните мрежи - заради защитата на потребителите

Социалните мрежи трябва да бъдат по-усърдни, за да спазват правилата на ЕС за защита на потребителите. Това посочи Европейската комисия...

„Ще минем през всички европейски страни, започваме от София. Дискусията ще продължи до 28 ноември, когато в Брюксел ще бъде финалното обсъждане“, посочи той.

„Ключов момент ще бъде месец декември, когато по време на Австрийското председателство ще трябва да приеме обща позиция по този пакет“, обясни Франциско Морильо.

„Предлагаме на европейските граждани много важен пакет, който е плод на повече от 3 години интензивни обсъждания“, изтъкна той. „Този нов механизъм няма и не може да бъде нов бюрократичен инструмент на Брюксел. Бяхме убедени, че за да успее, трябва да излезем извън стандартния подход“, коментира Франциско Морильо.

„Подходът трябва да бъде отдолу нагоре. Пакетът не трябва да бъде нещо измислено от Брюксел, а да дойде от вас потребителите, да се припознаете в него“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика