Експертите на МРР приеха план за строеж на газова връзка с Гърция

24930
Експертите на МРР приеха план за строеж на газова връзка с Гърция
Снимка: Getty Images

Националният експертен съвет към Министерството на регионалното развитие прие Подробния устройствен план за изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция в частта на област Кърджали, съобщиха от МРР.

За изграждането на интерконекторната връзка се говори от 2009 г., но до момента не е постигнат никакъв напредък, а също така няма и природен газ, с който тя да бъде запълнена поне до 2019 г., когато ще започне да се изнася газ за ЕС от втория етап на находището "Шах Дениз".

Съветът бе председателстван от зам.-министъра на регионалното развитие Ангел Петров. Участие взеха представители на министерства, държавни агенции и общини, които имат отношение към реализацията на проекта.

В българския участък трасето е с дължина от 151 км, между ГКПП "Маказа" и село Загоре, а от гръцка страна – 31 км. Тръбата има капацитет за пренос на 3 млрд. куб.м. газ годишно, но в средносрочна перспектива тези количества не могат да бъдат доставени, защото основният доставчик от Азербайджан не разполага с тях По трасето е предвидено да бъдат изградени площадки за газови станции и линейни разпределителни кранове. Предвижда се и полагане на оптична мрежа, както и изграждане на диспечерски център в Хасково.

В област Кърджали междусистемната газова връзка преминава през общините Кирково, Джебел, Момчилград и Кърджали, като общата дължина е над 80 км, между ГКПП "Маказа" и село Бели пласт. Проектът е изработен от "Газтек БГ".

От фирмата – проектант уточниха, че са взети предвид всички направени възражения от страна на общини, частни собственици на земи и институции. В тази връзка за четири участъка в община Кирково и един участък в община Кърджали се прави ново проектиране, които са извън одобрения Подобрен устройствен план .

Борисов: Невъзможно е да се говори за интерконектор с Турция

Няма да има интерконектор с Турция, абсолютно невъзможно е. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, преда...

Проектантът увери участниците в съвета, че отчужденията на земите, нужни за реализацията на проекта, ще се извършат на пазарни цени от лицензирани фирми с комисии, в които ще участват и кметовете на съответните населени места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика