Експертите за данъците - има ли еднозначно решение?

1584
Експертите за данъците - има ли еднозначно решение?
Снимка: Thinkstock

Промяна на данъчната система в България трябва да има, но едва след приемане на еврото и отмяната на валутния борд. Около това становище се обединиха независими експерти и представители на академичните среди по време на дискусия за необходимостта от нова данъчна реформа у нас. Според тях промените трябва да бъдат обсъдени от широк кръг от експерти, както и да получат консенсус в обществото.

Промените трябва да засегнат структурата на бюджетните приходи и разходи и общото данъчно съотношение, разбирано като сумата на данъците и социалноосигурителните вноски към БВП, заявиха експертите.

Плащането на данъци започна, в някои общини те са по-високи

Плащането на местните налози започна в голяма част от страната. В най-големите градове София, Пловдив и Варна няма да се плаща повече з...

Събираемостта на приходите продължава да е най-големият проблем у нас, заяви проф. Митко Димитров – едни и същи фирми печелят големите обществени поръчки, някои укриват доходи, а други предпочитат да не плащат ДДС, мита и акцизи. Приходите в бюджета трябва да бъдат увеличени чрез преодоляването на тези дефекти на функционирането на демокрацията и пазарната икономика и тогава да се обсъжда въпроса за увеличаването на данъчната тежест, коментира той.

Неблагоприятното съотношение между преките и косвените данъци може да се промени, ако увеличаването на преките данъци се съчетае с намаляване на ДДС, което ние плащаме през покупките си, смята проф. Димитров. Реформата трябва да бъде съчетана със семейно подоходно облагане, при което се възстановяват разходите за отглеждането на децата. Ако единият от родителите печели 2000 лева, а другият не работи, защото гледа двете деца, това семейство ще мине под минимума за издръжка, заяви проф. Димитров.

Проф. Иван Ангелов е привърженик на прогресивния данък с необлагаем минимум и максимална ставка от 25% за доходите на физическите лица. За фирмите да има повишаване на данъка върху печалбата до 20 на сто, но без облагане на малките и семейните фирми, както и с облекчения при реинвестирането на печалбата, предлага той.

Парите да остават в тези, които могат да ги умножават, апелира председателят на БТПП Цветан Симеонов. И подчерта, че в България трябва да има еднакво третиране на икономическите субекти, защото сега едноличните търговци са принудени да плащат 10% корпоративен данък и 5% данък дивидент, докато другите юридически лица – само 10 на сто данък печалба, ако не разпределят дивидент.

Плащаме данъци до 28 декември

Данъци може да се плащат до 28 декември. През последните два работни дни на годината - 29 и 30 декември, банките няма да приемат за обр...

За нова данъчна система, след отпадането на валутния борд, се обяви и бившият министър-председател Иван Костов. Още вчера (27 февруари) той настоя, че България трябва да излезе от валутния борд, независимо дали ще влезе в еврозоната.

Дискусията се организира от Института за икономически изследвания (ИИИ) при БАН и Европейското висше училище по икономика и мениджмънт (ЕВУИМ) като в нея участваха проф. Александър Тасев, проф. Митко Димитров, чл. кор. Иван Ангелов, проф. Гарабед Минасян и доц. Виктор Йоцов от ИИИ при БАН, проф. Мариана Михайлова и проф. Виктор Христов от ЕВУИМ, проф. Боян Дуранкев и д-р Румен Гълъбинов от УНСС, доц. Иван Костов – бивш премиер, а сега преподавател в НБУ, Васил Велев – Председател на УС на АИКБ, Цветан Симеонов – Председател на БТПП, Петър Ганев от Института за пазарна икономика и други експерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика