Еленко Божков: Токът ще поскъпне с малко от 1 октомври

26880
Еленко Божков: Токът ще поскъпне с малко от 1 октомври
Снимка: БГНЕС

Цената на тока може да се увеличи в малки граници от 1 октомври. Това заяви отказалият да си подаде оставката зам.-шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков. Според него не може да се говори така, визирайки прогнозите за шоково поскъпване на електроенергията.

Божков категорично отрече да е в конфликт на интереси. Той добави, че е готов да се положи на полиграф, за да се защити. Резултатът щял да покаже, че зам.-председателят на ДКЕВР е невинен. Тй се възползва от случая и атакува служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който бил в сериозен конфликт на интереси.

Шефът на ДКЕВР и заместникът му подадоха оставки

След разговор с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране...

Спорният представител на ДКЕВР допусна, че е атакуван, тъй като е засегнал интересите на едно от ЕРП-тата, което е завело дело срещу България за 1 млрд. лв. Божков не пожела да обясни за кое от трите дружества говори и добави, че той лично е събирал доказателства срещу него.

Членът на регулатора беше категоричен, че този състав на ДКЕВР е свършил много неща, които не може да бъдат заметени под килима. Той допълни, че е част от колегиален орган, в който решенията са вземани с консесус.

По въпроса за дълга от 3 млрд. лв. на Националната електрическа компания (НЕК) (според изчисленията на Божков) беше обяснено, че половината от тази сума не зависи от ДКЕВР. Става дума за 800 млн. лв., които България дължи за АЕЦ "Белене" и още 700 млн. лв., които дължим за проекта "Цанков камък".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика