Ембаргото върху руския петрол - кой лъже дали е по силите на България?

13827
Ембаргото върху руския петрол - кой лъже дали е по силите на България?
Снимка: БГНЕС

По-скъпи горива, но по-силен натиск и по-бързо спиране на войната в Украйна или изключително гледане на личните интереси сега без гаранция за бъдещето в по-средносрочен или дългосрочен аспект.

"Никой не трябва да плаши със спиране на доставките, защото това е откровена манипулация" - мнението на енергийния експерт Мартин Владимиров се сблъска с това на представителя на едрия бизнес Светослав Бенчев.

Руски експерт: Загубите за Русия от спрения износ на петрол и газ към Европа ще са катастрофа

"Дори и да не бъде постигнат консенсус между страните в Европейския съюз за въвеждане на ембарго върху доставките на руски петрол, изно...

Доста трудно е да се каже – всичко зависи относно петролното ембарго на ЕС. Вероятно ще ни трябва 1,5 години да преминем в нов режим (става въпрос за рафинерията "Лукойл Нефтохим"). Напълно е възможно да има недостиг на горива – нито гръцкият, нито румънският пазар могат да компенсират. Това заяви представителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев на въпрос ще стане ли бензинът 4 лв. на литър.

"Лукойл Нефтохим" работи с около 50% руски нефт, работеше на 70%, по думите на Бенчев пред БНТ, които обаче контрастират много ярко с информация на bTV от 4 май, 2022 година, според която рафинерията работи на 100% с руски петрол! Представителят на БПГА добави, че предприятието не може да се справи с по-малко от 40-45% руски петрол при сегашните технологични настройки на мощностите и че най-вероятно рафинерията ще трябва да спре, за да премине изцяло на друг петрол. Ако има срок от половин година за изключване на руския петрол (такива са условията на готвеното ембарго от ЕС засега), няма да се справим – ще говорим не за цена, а за недостиг на горива, обобщи Бенчев. Според него, доскоро "не се говорело за петролно ембарго".

Минимум година и половина – две ще трябва, за да се пренастрои "Лукойл Нефтохим", настоя Бенчев. И посочи, че Босфора много често бил затварян – т.е. трябва пренастройка на логистичните линии.  Само че на 20 април Бенчев казваше, че растат "допълнителните такси", касаещи руския петрол и затова наблюдаваме поскъпване на горивата. Представителят на БПГА дори заговори, че е добре да има тръбопровод, например между Бургас и Александруполис.

Бенчев каза и друго – Унгария вече наложила вето на шестия пакет от санкции на ЕС т.е. върху петролното ембарго. Той изрично подкрепи усилията на правителството за изключение от бъдещо петролно ембарго, макар да се съгласи как България има излаз на море, само че не бил на Средиземно море и е зависим от поведението на Турция за проливите.

Бензиностанциите работят със съвсем минимални печалби, да не кажа никакви. Маржовете са съвсем малки, твърди Бенчев. "Нямаме никакъв интерес да продаваме скъп продукт, но трябва да го продаваме по някакъв начин", добави той.

Засега: Без отстъпки за България от ЕС за ембарго за руския петрол

България не е получила предложение за отстъпки по искането си за отсрочка на предлаганото ембарго върху руския петрол, съобщи Ройтерс в...

По въпроса с поскъпване на бензина (А95) и на дизела, за периода 9 април – 9 май увеличението е 5 стотинки на литър средно (цена 3 лв. на литър средно) и 15 стотинки на литър средно (3,22 лв. на литър средно).

Отговорът

Директорът на програма "Енергия и климат" към Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров коментира, че още щом е почнала войната в Украйна, редица рафинерии в Източна Европа са намалили руския нефт. Полша и прибалтийските държави в момента не внасят никакъв руски петрол, подчерта Владимиров, но се съгласи, че разходите за докарване на друг вид петрол ще са по-високи. В крайна сметка обаче Владимиров смята, че не би трябвало да говорим за недостиг на горива, защото не можем да пренастроим "Лукойл Нефтохим" - можем.

Няма друг, освен политически аргумент, за налагане на вето върху европейско петролно ембарго срещу Русия, категоричен е Владимиров. Цените вероятно ще се покачат, но ще се покачат и в цяла Европа. Дали разликата ще е 5-10%, не трябва да е причина да се отцепваме от едно общо решение срещу войната, водена от Русия в Украйна, каза Владимиров, като напомни, че дори сега цената на петрола расте на световните пазари като цяло, защото руският петрол вече бива ограничаван. Петролното ембарго ще приближи руската икономика до фалит, а това е възможно за 8-11 месеца и е силен лост върху решенията на Кремъл за войната, смята Владимиров.

75% от приходите от продажба на енергийни ресурси за Европа се падат на петрола, когато говорим от руска гледна точка. Освен това, ако веднъж се затворят находищата, Русия много трудно ще може отново да достигне сегашните обеми и да почне да продава големи обеми за Азия - за Китай, за Индия, каза още експертът. Той е категоричен - при около 1% БВП, който ще пострада от липсата на руски петрол, може да се намерят други механизми.

Новите санкции: ЕС готви ембарго на петрола и забрана на три руски телевизии (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи официално пред Европейския парламент предложението на ЕК за шестия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика