Ето какви социални помощи могат да получат украинските бежанци в България

28136
Ето какви социални помощи могат да получат украинските бежанци в България
Снимка: Getty Images

Бежанците от Украйна, които вече имат издадена регистрационна карта за предоставена временна закрила, могат да кандидатстват за помощ от социалните служби на България. За целта трябва да подадат заявление в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес и да представят регистрационната си карта за временна закрила, както и документ за самоличност от страната по произход. След като се регистрират на настоящ адрес в България, те могат да подадат заявление до съответната дирекция „Социално подпомагане“ за отпускане на следните видове социални помощи:

► Еднократна социална помощ в размер до 375 лв.

► Еднократна целева социална помощ за издаване на лична карта. Размерът на помощта се определя индивидуално в зависимост от необходимите разходи, като максималният размер е до размера на 75 лв.

► Месечна социална помощ. Право на тази помощ имат хората и семейства, чийто доход за предходния месец е по–нисък от индивидуално определен диференциран минимален доход и отговарят на нормативно регламентираните условия.

► Целева помощ за отопление – отпуска се за период от пет месеца за предстоящия отоплителен сезон. Периодът за кандидатстване е от 1 юли до 31 октомври.

► Хората, които получават месечни помощи и целева помощ за отопление се осигуряват здравно за сметка на държавния бюджет.

► Хората, които нямат доходи или лично имущество имат право на целеви средства за диагностика и лечение в лечебни заведения за болнична помощ.

Кабинетът ще одобри хуманитарна помощ за Украйна

На редовното си заседание днес министрите ще одобрят допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г., какт...

Права на хората с увреждания

Украинските граждани с увреждания, ползващи се с временна закрила имат същите права, както българските граждани с увреждания, при условие, че степента на трайно намалена работоспособност или видът и степента на увреждане са определени по реда на действащото законодателство в Република България.

Парите ще се отпускат и по касов, и по банков път, уточняват от АСП.  Социалните помощи ще са първата директна парична помощ за украинците от бюджета. В сравнение с други европейски държави на първа линия, България избра да плаща не на самите бежанци, а на хотелите, които ги подслонят. Местата за настаняване ще получат по 40 лв. на ден на настанен бежанец. В тази сума влизат нощувка, закуска, обяд и вечеря, а според някои не особено ясни изявления на щаба - и транспорт, пише в-к "Сега"

Към момента в България са влезли над 113 000 души от Украйна и са останали около 60 000, като средно една трета от тях са деца, съобщи вчера пред БТА вицепремиерът Калина Константинова. Настанени в хотелски, държавни и общински бази са над 70% от оставащите. Останалите 30% избират да останат при близки, роднини или в частни домове. Временна закрила вече са получили близо 6000 души.

Още: Актуално новини на тема война-украйна (actualno.com)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика