Европарламентът одобри повече енергийни икономии - ето колко ще пестят страните членки

1859
Европарламентът одобри повече енергийни икономии - ето колко ще пестят страните членки
Снимка: iStock

Евродепутатите одобриха плановете, с които се определят нови цели за енергоспестяване до 2030 г. като част от Европейския зелен пакт (Зелената сделка).

Законът ще определи цели за енергоспестяване както по отношение на първичното, така и на крайното потребление на енергия в ЕС.

"Политико": Стотици милиони евро за българските миньори са застрашени

Гневът в България се засилва, тъй като правителството е изправено пред перспективата да загуби милиони евро, предназначени за подпомага...

Държавите членки ще трябва колективно да осигурят намаляване на потреблението на енергия с поне 11,7% на равнище ЕС до 2030 г. (в сравнение с прогнозите на референтния сценарий на ЕС за 2020 г.). Тази цел ще бъде съпътствана от стабилен механизъм за мониторинг и изпълнение, за да се гарантира, че държавите членки ще изпълнят своя национален принос към тази обвързваща цел на блока.

До 2030 г. държавите членки трябва да спестяват средно по 1,5% годишно. Годишните икономии на енергия ще започнат с 1,3% в периода до края на 2025 г. и постепенно ще достигнат 1,9% в последния период до края на 2030 г.

Целите за икономии следва да бъдат постигнати чрез местни, регионални и национални мерки в различни сектори - например публична администрация, сгради, предприятия, центрове за данни и др. Членовете на ЕП настояха схемата да обхване по-специално публичния сектор, който ще трябва да намалява крайното си енергийно потребление с 1,9% всяка година.

Държавите членки следва също така да гарантират, че поне 3% от обществените сгради ще бъдат реновирани всяка година в сгради с почти нулево потребление на енергия или сгради с нулеви емисии. Директивата установява и нови изисквания за ефективни системи за централно отопление.

Въпреки зеления преход Германия е увеличила използването на въглища

Германските енергийни компании са увеличили използването на въглища за добив на електроенергия в своята енергетика, които се считат за ...

Докладчикът Нилс Фулсанг (С&Д, Дания) заяви, че енергийната криза не е приключила и няма гаранция, че следващите зими ще бъдат толкова меки, колкото последната. "През следващите седем години трябва да осъществим необходимите структурни промени. Доволен съм, че успяхме да подтикнем държавите членки към много по-амбициозни цели за енергийна ефективност. Това е от решаващо значение, за да не зависим повече от руската енергия в бъдеще и да можем да постигнем целите си в областта на климата. Днешното гласуване е голяма победа - то е не само добро за нашия климат, но и лошо за Путин", каза Фулсанг, цитиран от пресцентъра на ЕП.

Европарламентът прие законодателството с 471 гласа "за", 147 "против" и 17 "въздържал се". Сега проектът ще трябва да бъде одобрен и от Съвета на ЕС, за да влезе в сила.

На 14 юли 2021 г. Европейската комисия прие пакета "Подготвени за цел 55", с който се адаптира съществуващото законодателство в областта на климата и енергетиката, за да се постигне новата цел на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с минимум 55% до 2030 г. 

ОЩЕ: За по-големи икономии: ЕК насърчава ремонта на уреди

Пеканов не вижда смисъл да затваряме въглищните централи

„Няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи". Това заяви по Нова тв вицепремиерът Атанас Пеканов. България очаква 2...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика