За по-големи икономии: ЕК насърчава ремонта на уреди

994
За по-големи икономии: ЕК насърчава ремонта на уреди
Снимка: Sofialive.bg

Европейската комисия предложи правила за насърчаване на ремонта на стоки, като целта ѝ е да се постигнат икономии за потребителите и да се подкрепят целите на Европейския зелен пакт. Друг от мотивите на ЕК е да се намалят отпадъците.

С предложението ремонтите на уреди ще станат по-лесни и по-икономически изгодни за потребителите в сравнение със замяната на стоки, предаде пресслужбата на ЕК.

ЕК предлага български фермери да получат 16,75 милиона евро

Еврокомисар Януш Войчеховски представи пред министрите на земеделието на днешното им заседание предложение на Европейската комисия за п...

Целта е освен това да се гарантира, че повече продукти се ремонтират в рамките на законоустановената гаранция и че потребителите разполагат с по-лесни и по-евтини възможности за ремонт на продукти, които са технически ремонтируеми - като прахосмукачките, а съвсем скоро и таблетите и смартфоните. Става въпрос за периода, когато законоустановената гаранция е изтекла или когато стоката вече не функционира поради амортизация.

С предложенията на ЕК търговците ще са длъжни да поправят уредите, а да предлагат замяната им с нови само ако това е по-евтино. Така ще се предотврати изхвърлянето на 35 млн. тона уреди, които подлежат на поправка, а на потребителите ще бъдат спестени 12 млрд. евро годишно от покупката на нови, отчитат от Комисията.

За произвеждането на изхвърляните уреди, които могат да бъдат ремонтирани, се отделят 261 милиона тона замърсяващи газове. Суровините в тях са 30 милиона тона и има разходи за рециклирането им и повторна употреба. Отделно има разходи за добива на нови суровини и производството на нови уреди на мястото на такива, които могат да работят още време, вместо да се хвърлят на боклука.

Според Еврокомисията това ще доведе до развиването на нови бизнес модели и ще бъдат подкрепени онези, които предлагат поправки.

ЕК удължава мерките за пестене на газ

Европейската комисия предложи днес да бъде удължено съгласуваното доброволно намаление в ЕС на потреблението на газ, за да бъдат осигур...

Данните показват, че 77% от гражданите на ЕС чувстват лична отговорност към опазването на околната среда. ЕК предлага потребителите да имат достъп до онлайн списък на работилниците, където изделията им може да бъдат поправени.

Европейската комисия предложи също така да се въведе единен европейски етикет за стоките, произведени природосъобразно, или които не замърсяват околната среда. Според Брюксел вече етикетие на стоки като "безвредно за океана масло срещу слънчево изгаряне", "блуза от преработена пластмаса" или "опаковка от 30 на сто преработена пластмаса" ще може да се поставят само ако са изработени в ЕС.

Според новите изисквания - твърденията върху етикетите трябва да бъдат научно доказани и проверени. Една от целите е да се повиши доверието на потребителите, които засега често са объркани и подвеждани от етикетите. Над 53% от тях били подвеждащи, според данни на ЕК от 2020 г.

ОЩЕ: ЕС ще позволи автомобилите с ДВГ и след 2035 г.

Мащабна кампания в защита на розовото масло пред ЕК, искат да го приравнят с белината

Мащабна кампания в защита на розовото масло започва пред Европейската комисия, тъй като се готви стратегия, в която етеричните масла ще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com