Георгиева: ОПИК е предназначена за малки и средни предприятия

13415
Георгиева: ОПИК е предназначена за малки и средни предприятия

За България еврофондовете са много важен ресурс. Точно днес одобрихме програма "Иновации и конкурентоспособност". Шестата програма, която е одобрена за новия период. Това са около 1,3 млрд. евро.Тя е много важна, защото е за вдигане на конкурентоспособността на страната ни и е предназначена за малките и средни предприятия. Работим по това да опростим процедурите и да обучаваме хората. Това каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси, по време на конференция на тема "Моята мечта за България" в Брюксел, предаде "Фокус". 

Работим с България, за да има колкото може по-големи възможности за обществен контрол. Трудно се намира информация какви, колко и на кого пари са дадени", обясни Георгиева. По думите й практиката показва, че когато информацията е достъпна за хората, те контролират парите по-добре от всякакви контролни органи.

Голата истина според Кристалина Георгиева - нямаме банков надзор

„Все още не сме под европейски надзор заради банковата система, но ако не бъдат взети мерки, които да покажат, че се укрепва банк...

"В комисията приехме решение, че нашият фокус от бюджетна гледна точка ще бъде качеството на разходите. Целта е в рамките на 18 месеца е да създадем опростена система за това какви разходи са разходвани", каза още Георгиева. Проблемът с корупцията в еврофондовете, поне в България, не е най-големият проблем. Повече такава има в обществените поръчки. 0,19% са откраднати от еврофондовете", допълни Георгиева. Тя посочи, че в интерес на Европа е да няма крадене. "Притеснението ми е, че ще опазим европейските пари, но това не означава, че е решен проблемът с корупцията", уточни Георгиева.

"По отношение на армията, 5 години бях свидетел как рисковете за света и Европа се увеличават. Имаме най-много хора, които са напуснали домовете си заради конфликти или природни бедствие - 54 милиона души", каза още Кристалина Георгиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика