Готвят намаляване на изкупните цени на ток, произведен от биомаса и дървесина?

24107
Готвят намаляване на изкупните цени на ток, произведен от биомаса и дървесина?
Снимка: БГНЕС

Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага намаляване на преференциалните изкупни цени на електрическа енергия, произведена от биомаса от дървесина. Това стана ясно на днешното заседание на енергийния регулатор.

Причината за предложението е, че цената на дървесината, която е основен ресурс за централите, е намаляла с около 10% според данни, предоставени от Министерство на земеделието и храните в края на миналата година.

Жители на смолянски квартал против изграждането на ТЕЦ с биомаса

Жители на смолянския квартал „Устово” са против изграждането на ТЕЦ с биомаса в квартала, до сградата на ДАП, на излизане в...

Ако предложението бъде прието, крайната изкупна цена на електрическата енергия, произведена чрез технологията директно изгаряне ще стане 49,13 лв. за тон, а за термична газификация – 78,60 лв. за тон. В тях са включени и разходите за балиране на суровината. Намалението на преференциалните изкупни цени на електроенергията от централите с директно изгаряне на биомаса ще бъде с 33.77% за централите на биомаса до 5 МВт, с 32.49% за централите до 5 МВт, които произвеждат топло- и електроенергия, и с 34.22% за централите над 5 МВт.

По време на обсъждането на доклада на работната група на ДКЕВР Андрей Бъчваров, председател на Българска асоциация за биомаса заяви, че в момента всички присъединени централи в страната не представляват повече от 25 МВт, информира агенция "Фокус".

Реалните разходи в централите надвишават предварителните очаквания, а всички разходи, свързани с обезопасяването им са такива, че всеки производител би искал изкупните цени да останат каквито са били досега. Според Бъчваров сред обществото има объркване - централите за биомасите непрекъснато се бъркат с ВЕИ централи. Той подчерта, че в момента Българската асоциация за биомаса е в режим на наемане на хора в Смолян, на инвестиране и се опитва да осигури топлина за града практически безплатно.

Николай Ялъмов, управител на фирма „Еко Енерджи мениджмънт”, коментира, че има пропуски в доклада, които не са отчетени и са дадени груби, сухи цифри, които не отговарят по никакъв начин на реалната действителност. Той отбеляза, че при анализа на доклада не се взима предвид фактът, че цените предоставени от Министерство на земеделието са първоначални при търгове за дървесина и реалната цена на реално сключените договори може да се различава съществено.

БСП с революционни промени за горите - реален мораториум и следене на дървесина

Нови поправки в Закона за горите бяха официално внесени от БСП. Законопроектът вече е качен на сайта на Народното събрание. Прави впеч...

От комисията обясниха, че в доклада има пропуски и липсват подробности за някои цени, но те ще бъдат допълнени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика