Икономическият министър: Разработваме стратегия за развитието на индустриалните зони

1814
Икономическият министър:  Разработваме стратегия за развитието на индустриалните зони
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Министерството на икономиката и индустрията започва активна кампания за създаване и реализация на цялостна нова политика за развитие на индустриалните зони и паркове. Развитието им трябва да е свързано с конкретни сектори и да е обвързано с очакванията на инвеститорите в тези сектори. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на посещението си в Шумен, където проведе среща с представители на бизнеса от региона и посети Индустриалната зона в града.

"Новата стратегия за развитието на индустриалните зони цели да реши един от основните проблеми, които адресираха към нас голяма част от инвеститорите, с които се срещаме – неподготвени индустриални терени, без необходимата инфраструктура и ресурси“, посочи министърът. Той обяви, че започва активна работа, за да бъдат подготвени терените, които са необходими и инфраструктурата към тях.

Икономическият министър обсъди облекчения за инвеститорите с американския посланик

"Виждаме зони, в които липсва организация. Инвеститорите имат нужда за месец два да започнат работа и да стартират производство. За да сме ефективни в привличането на инвеститори е нужно да изградим ключови зони, структурирани в конкретни индустрии, каза той.

По думите му започват активни разговори с бизнеса от цялата страна. "Правителството е ангажирано да даде стабилност и сигурност на компаниите в страната", заяви министърът. "За нас е изключително важно да осигурим предвидимост и подкрепа в осигуряването на необходимите ресурси, за да могат българските компании да се развиват успешно, да отварят нови пазари, да добавят стойност към своите производства“, подчерта Богданов.

Той обяви пред представители на компании и инвеститори от региона, че срещите с бизнеса неслучайно стартират от Шумен. "Започваме от Северна България, която с приемането ни в Шенген ще е един от основните бенефициенти на инвестиционни проекти, защото ще бъдат осигурени по-добри логистични връзки по коридорите Север и Юг", изтъкна Богданов.

Министърът на икономиката и индустрията посети и производствените мощности в „Алкомет“ АД – най-големият български производител на алуминиеви продукти - инвеститор на годината за 2022 г. Той изтъкна, че компанията е важен пример как трябва да се развива българската индустрия – да инвестира в модерни технологии и в развитие на човешките ресурси, в създаване на нови продукти с висока добавена стойност.

По време на срещата му с Фикрет Индже, мажоритарен собственик на „Алкомет“ АД стана ясно, че компанията има планове за инвестиции през следващите 10 години за над 300 млн. лв., както и нов проект, който се очаква да започне в рамките на тази и началото на следващата година. Само за миналата година компанията е инвестирала над 27 млн. евро, и е отворила нови пазари за продукцията си в САЩ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика