Инфлацията няма да си отиде скоро: Производствените цени нараснаха с 32% за година

3942
Инфлацията няма да си отиде скоро: Производствените цени нараснаха с 32% за година
Снимка: iStock

Цените на производител в промишлеността остават високи и през февруари. Увеличението на годишна база достига 32.3%, като цените отчитат минимално забавяне в темпа на растеж спрямо преходния месец януари, когато годишното нарастване възлизаше на 32.6%, сочат данните на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител може да се тълкува като ранен измерител на инфлацията, тъй като високите цени на промишлените продукти, произвеждани от българските предприятия, достигат по веригата до крайните потребители. Годишната инфлация през февруари достигна 13-годишен максимум, нараствайки до 10%, като данните не издават сигнали за спад в обозримо бъдеще. Освен това статистиката е към месец февруари, тоест не обхваща икономическите последици от нахлуването на Русия в Украйна и последвалите международни санкции, които засилиха несигурността на пазарите.

Основна причина за сериозния ръст в производствените цени е поскъпването на енергоносителите. Именно при при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се отчита и най-сериозното повишение в цените – цели 81.8% спрямо февруари миналата година. Повишението през преходния месец януари достигаше 85.7%, а през декември миналата година, увеличението бе 79.7%.

Българската промишленост увеличава производството

Индексът на промишленото производство у нас нараства с 13.2% на годишна база през месец ноември 2021 година, сочат предварителните кале...

Цените в преработващата промишленост нарастват със 17.9% на годишна база през февруари, докато в добивната промишленост увеличението достига 9.7%.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на химични продукти - с 30.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 26.1%, и в производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 24.8%.

 

Инфлацията у нас вече е двуцифрена, удари нов 13-годишен максимум

Годишната инфлация в България нарасна до 10% през месец февруари, сочат данните на Националния статистически институт. Това е най-висок...

Общият индекс на цените на производител през февруари 2022 г. се увеличава с 1.0% спрямо предходния месец януари. Повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 2.7%, и в добивната промишленост - с 2.3%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2022 г. нараства с 40.5% в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 77.9%, в преработващата промишленост - с 20.2%, и в добивната промишленост - с 11.3%.

Спрямо февруари 2021 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при: производството на химични продукти - с 49.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 33.5%, и производството на основни метали - с 32.9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2022 г. се увеличава с 2.9% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. увеличението е с 19.8%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com