Интерконектор ще ни свърже енергийно и с Турция

5629
Интерконектор ще ни свърже енергийно и с Турция
Снимка: БГНЕС

След срещата ми с уважавания мой приятел Бойко Борисов в продължение на 4 години докато сме на власт в Турция отношенията ни с България ще са сред приоритетните въпроси. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след проведените разговори с домакина си премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Търговският ни стокообмен от 5 млрд. долара ще бъде повишен, заяви Давутоглу. Той изброи проектите, по които ще се работи, като включи и скоростен влак София – Истанбул.

Предвиждаме и интерконекторна газова връзка за доставка на азербайджанския газ в България, каза Давутоглу.

По думите му през април ще се осъществи среща на високо равнище на двете правителства.

Припомняме, че миналата седмица България и Гърция подписаха споразумение за изграждане на интерконектор между двете страни. Очаква се той да започне да се строи през октомври 2016 г.

"За възраждането на идеята за доставка на азерски газ решихме с колегата Ципрас може би още в четвъртък в Брюксел, че ще проведем среща. Заедно с интерконекторите с Гърция и Турция ще се даде възможност за диверсификация и транзитиране на газ от всички посоки. Благодаря на колегата, че проявява това разбиране и ново виждане. Помните преди 6-7 месеца имаше други планове. Така че нека да не заобикаляме една или друга държава, а да направим така, че всички да имаме газ", заяви след срещата си с Давутоглу премиерът Бойко Борисов.

Миграционният натиск на нашата граница го няма - Турция положи много усилия. Няма преграда между България и Турция, искаме всичко да е законно и си помагаме, каза още Борисов и благодари на Давутоглу за предприетите мерки.

По думите му по отношение на износа на живи животни има няколко проблема, но е получил уверение, че ще се решат.

Какво още стана ясно след срещата на двамата премиери по въпроси, свързани със здравеопазването и бежанската криза, прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com