IТ секторът си прави сметка да се възползва от носталгията на българите в чужбина

3016
IТ секторът си прави сметка да се възползва от носталгията на българите в чужбина
Снимка: БГНЕС

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали в България, други 21% се колебаят. Над половината от сънародничите ни в чужбина може да се завърнат в България и IT индустрията се оказва основната притегателна сила. Това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред повече от 4000 наши сънародници в над 70 държави. Една трета от анкетираните споделят, че виждат възможности за развитие в България, съобщиха от БАСКОМ при представянето на данните на нарочна пресконференция.

"Тези резултати са изключително обнадеждаващи. Ние ще стартираме кампания "Завръщането", за да привлечем тези хора в софтуерната индустрия, където изпитваме остър недостиг на кадри, а възможностите за развитие са много“, каза при представянето на данните Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ. 

Глад за 20 000 IT специалисти до 2 години

Недостиг на над 20 000 софтуерни специалисти ще има в страната ни само след две години. Това сочат прогнозите на Българската асоциация ...

През последните пет години българската софтуерна индустрия се развива с изключително бързи темпове. През 2017 г. ръстът на бранша е почти 20%. Оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд. лева, което е двойно увеличение спрямо 2012 година. Това сочи изследсването "Барометър за състоянието на софтуерната индустрия", което БАСКОМ изготвя ежегодно. Докладът е разработен въз основа на данни от допитване до членуващите компании, както и анализ на софтуерната индустрия в България, изготвен от независимата консултантска компания CBN - Pannoff, Stoytcheff&Co., по поръчка на БАСКОМ.

Към момента в бранша са заети над 27 хил. души, обясни Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. През 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се е увеличил с 15% спрямо предходната година. В тези цифри не са включени специалистите, които работят в другите отрасли като банковия сектор, телекомуникации и т.н. Същевременно всяка втора софтуерна компания планира 25-50% ръст на персонала през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само за 10% ръст, поради липса на достатъчно кадри, посочи Георги Захариев.

Близо 60% от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20% имат необходимата квалификация, съобщиха още от асоциацията.

Средната нетна работна заплата в IT сектора у нас е 2 700 лв, което е 3.8 пъти средната за страната, посочи Доброслав Димитров. В отговор на въпрос на Actualno.com дали би направил сравнение със заплащането в чужбина, Димитров каза, че човек, който работи в IT индустрията в България, е при равни или по-добри условия, отколкото на колега в Германия или Великобритания. "Тук можещите хора могат да успеят", категоричен е Димитров.

Първи сме в ЕС по брой жени, заети в IT сферата

България е на първо място в ЕС по брой жени, работещи в ИТ сектора, сочат данни на Евростат. От заетите в тази сфера у нас 66% са мъже...

Повишаването на максималния осигурителен праг от 2 600 лв. на 3000 лв ще повлияе на прогнозите за 2019 и 2020 година, посочи авторът на проучването Людмил Стойчев. По думите му софтуерният сектор у нас представлява една пета от цялата IT индустрия и за последните 7 години - най-бързо развиващата се част от тази индустрия. За 2017 г. от софтуерния сектор са платени 70.6 млн. евро в осигурителните фондове на държавата. 

Реално повишението на данъците за софтуерната индустрия в частта за осигурителните вноски е около 20%, съобщи Людмил Стойков и прогнозира, че даже работещите в аутсорсинг сектора ще бъдат засегнати и вероятно там ще има преразглеждане на планове.

"Вдигането на този праг ще удари 148 000 българи не само от IT индустрията. Бих нарекъл този данък данък "Успех". Ако си успешен в България, ще бъдеш наказан - това е посланието и според мен е хубаво да се отбележи, а в парламента утре да гласуват както искат", коментира Добромир Димитров.

Независимо от повишаването на осигурителната тежест, Димитров е категоричен, че IT индустрията ще се развива добре и през следващата година. България вече е хубаво място за добра кариера и всеки може да има западноевропейски стандарт на живот, категоричен е той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика