Явор Гечев: България е готова веднага да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна

5262
Явор Гечев: България е готова веднага да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна
Снимка: iStock

България е готова веднага да вдигне забраната за внос на пшеница и други земеделски продукти от Украйна, ако европейските държави се договорят за общоевропейски мерки. Това каза в Люксембург министърът на земеделието Явор Гечев, който участва в срещата на земеделските министри от Европейския съюз.

Днес министрите от петте държави и Европейската комисия не успяха да постигнат компромис за общи мерки, но според министър Гечев те могат да станат факт до дни. Според българския министър наложената забрана от България и от останалите държави е била само временна, очаква се решение на ЕК и на петте засегнати държави.

Гечев иска нови мерки за вноса от Украйна: Нямаме време, новата реколта скоро ще трябва да бъде прибрана

Трябват устойчиви решения, и то скоро. Необходимо е да има дългосрочни мерки. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време ...

Проблемите, които остават неразрешени, са свързани със забранителния списък в общоевропейските мерки. Някои държави искат този списък да бъде много по-широк. България настоява в по-късен етап към него да бъдат добавени продукти като мед или сухо мляко. Полша настоява в този списък да бъдат включени яйцата или пилешкото месо от Украйна.

Следете развитието на войната в Украйна тук

"Ние казахме, че до 5-и трябва да се вземат спешни мерки, но след 5 юни трябва да се търсят дългосрочни мерки, които ние, 5-те държави, които познаваме по-добре региона, да се включим пряко в тях. България предложи няколко неща - първото е при нормализиране на ситуацията на пазара да можем да сваляме съответните забрани и да пускаме продукция към различните държави и за различни индивидуални култури", заяви пред БНТ министърът на земеделието Явор Гечев.

Според него различните държави имат различни проблеми. "При нас примерно е слънчогледът, другаде е царевицата. Нямаме крайно решение. Комисията е подготвила 6 култури, включено е и слънчогледовото олио, констатирани са много големи натоварвания по отношение на европейския пазар, включително и на България. Ние искаме по-гъвкава политика и трайни решения. В България има много големи количества от различни култури, които ние вече на практика не можем да обработим до нова реколта, в случая със слънчогледа, както и трудно ще можем да изнесем всичката реколта по отношение на пшеница", допълни Явор Гечев.

В Украйна: Преговаряме с България за положително решение на въпроса със зърното

Украинският министър на аграрната политика и храните Николай Солский и българският му колега Явор Гечев са се договорили за деблокиране...

Европейската комисия готви втори пакет от финансова помощ от 100 милиона евро за 5-те държави, но все още не е ясно каква част от тези пари ще отидат при българските земеделски производители. Според Явор Гечев те не би трябвало да разчитат толкова на европейските субсидии, а на своя собствен труд. По думите му има солидарност сред останалите държави затова, че държавите от първа линия, сред които е и България, срещат трудности и затова всички се надяват на тези общоевропейски мерки. Гечев добави, че това не поставя под съмнение и общоевропейската помощ за Украйна. Солидарността с Украйна остава неоспорима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика