Как върви летният сезон по Черноморието и ще се окаже ли Ковид пречка - въпроси и отговори

4615
Как върви летният сезон по Черноморието и ще се окаже ли Ковид пречка - въпроси и отговори
Снимка: iStock

Години наред туристическия отрасъл бе желан за по-младите като временна и неангажираща работа. Ковид пандемията коренно промени този тип мислене и пренасочи младежите към други сектор, в които могат да се развиват. А за останалите в сектора работата остана и непредсказуема заради локдауните, периодичните ковид вълни, невъзможността да работят хотелите и ресторантите в пълния си капацитет, липсата на персонал, високите цени на основните хранителни продукти, както и по-високата цена на тока.

От тази година има и нов фактор - войната в Украйна. За първа година руснаците няма да са основен дял от туризма в дадени почивни комплекси, а бизнесът ще трябва да свикне като компенсира.

Защо хората започнаха да носят със себе си завеси за баня на плажа? Отговорът ще ви остави без думи!

Лятото е сезонът на почивките. Всяко семейство очаква с нетърпение онези няколко дни, през които може спокойно да се наслади на пълноце...

Какво е положението край морето, дали има затворени хотели, ниска ли е посещаемостта и колко дълго ще продължи летния сезон - от Actualno.com се свързахме с двама експерти, които говорят конкретно за Северното и Южното Черноморие. Това са Павлин Косев, представител на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, и Деляна Цонева част от Бургаската туристическа камара.

По думи на г-н Косев, заетостта на леглата във Варна е над 80% до този момент. Според него, Морската столица започва да се превръща в дестинация на четири сезона, защото дори и през зимата има интерес. В Бургас ситуацията не наподобява тази във Варна. Деляна Цонева споделя, че заетостта е малко над 70%, като в Бургас и в близките местностите се разчита на уикенд туризма.

Във връзка с покачването на цените при хотелите и ресторантите, по данни на представителите от брашна на различни места цените са се вдигнали от 10% до 20%. За Косев нарастването на себестойността на туристическия продукт не е в интерес за клиента, защото по този начин го гонят, но нямат друга опция, с която да се справят с нарастващите цени на продуктите и горивата т.е. с инфлацията.

Цонева споделя, че в Бургас без компенсациите за ток, предвидени от държавата, тази година се налага общината да плащат 50% по-скъп ток. Докато във Варна токът е 300% по-скъп, а с компенсациите от държавата разходът се намалява 2 пъти.

Над 80% спад на руските туристи у нас

"Спрените руски визи със сигурност ще се отразят, защото между двете държави има доста пътуване, не само туристически, но и бизнес. Има...

И в двата морски града за поредна година има недостиг на кадри. Заради войната в Украйна във Варна и в малки курорти до Бургас работят украинци, които са в помощ на бизнеса.

Увеличението на заболели от ковид през последните дни е крачка назад и връщане на ситуацията отпреди две години, според Деляна Цонева. По нейни думи юни е бил труден месец и са очаквали да го наваксат с резервации през септември. Но с това темпо на заболеваемост е трудно да се прогнозира докога ще продължи всъщност сезонът.

Седмицата на коронавируса: Вълната расте, нито един ваксиниран не е починал дотук през юли

От получената от бранша информацията става ясно, че във Варна и в Бургас има пик на резервациите за края на юли до средата на август, но след това не може да се каже колко дълго ще продължи сезона и дали бизнесът ще работи на пълни капацитети при евентуални антиковид мерки. В последните две години, белязани от Ковид, само във Варна са затворени два хотела, но не защото са фалирали, а защото собствениците са пренасочили бизнес дейността си в друг сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com