X
 
 

Чака ни още инфлация и ръст на безработицата

4712
Чака ни още инфлация и ръст на безработицата
Снимка: БГНЕС

Силно покачване на инфлацията, спад на заетостта и сериозно повишаване на междуфирмената задлъжнялост очакват представителите на българския финансов сектор. Това сочи най-новото издание на тримесечния бюлетин "Финансов сектор: оценки и очаквания", публикуван на сайта на Министерство на финансите.

Цели 63% от анкетираните представители на финансовия сектор очакват силно повишение на потребителските цени до края на 2021 година. 31% смятат, че повишението ще бъде слабо, докато едва 6% смятат, че инфлацията ще остане без промяна. Най-песимистично настроени са инвестиционните посредници, където 100% от анкетираните очакват силен ръст в годишния темп на инфлацията. От друга страна, като най-оптимистични могат да се определят прогнозите на търговските банки в страната, тъй като 75% очакват слабо повишение на инфлацията, а 25% прогнозират, че темпа на изменение на потребителските цени ще остане без промяна спрямо третото тримесечие на тази година.

Близо 70% от представителите на финансовия сектор очакват намаление на заетостта през последното тримесечие на тази година, като 25% смятат, че няма да има промяна, а едва 6% прогнозират повишение. Отново инвестиционните посредници изпъкват с най-песимистични очаквания - 100% очакват намаление на заетостта, докато 75% от търговските банки смятат, че няма да има промяна.

Половината от представителите на финансовия сектор очакват икономиката да запази темпа на растеж през четвъртото тримесечие на тази година спрямо предходния тримесечен период, докато 38% посочват, че ще има забавяне на растежа. Едва 13% вярват, че икономиката ще засили растежа.

Българският финансов сектор е почти единодушен, че може да се очаква ръст на междуфирмената задлъжнялост до края на 2021 година, като 88% от анкетираните вярват, че ще има повишение срещу 13%, които смятат, че ситуацията ще остане на нивото от третото тримесечие.

Инфлацията продължава: Производствените цени скочиха с 24%

Високата инфлацията може да не си отиде скоро, тъй като цените на промишлените продукти у нас на спират да растат с все по-бързи темпов...

"Обобщените резултати на анкетираните категорично сочат очаквания за нарастване на междуфирмената задлъжнялост, което е в унисон с понижената оценка относно текущата икономическа ситуация и очакваното забавяне на икономическия растеж през последното тримесечие на годината, при значително покачване на потребителските цени и отчетено влошаване на бизнес климата през октомври. По-високите международни цени и затруднените доставки в някои сектори може да се отрази в забавяне и на разплащанията между компаниите.", пише в бюлетина.

Лихви по кредити и депозити

Анкетираните очакват леко повишение на лихвите по кредитите до края на 2021 година.

Все още преобладават отговорите за запазване на лихвените нива, но в това издание делът на мненията за повишение нараства значително спрямо предходното тримесечие за сметка на неутралните.", пише в изданието. Обяснение за очакванията на анкетираните може да се намери в евентуално повишаване на кредитния риск в портфейлите на банките, като един от факторите за това може да бъде постепенното понижение на размера на кредитите, одобрени за участие в частния мораториум върху плащанията по заемите.

Общо 41% от анкетираните смятат, че лихвите по кредитите в левове и евро ще се увеличат до края на годината, докато 53% са на мнение, че ще останат без промяна. Едва 6% очакват понижение на лихвените проценти.

Конкретно сред банките преобладават очакванията, че лихвите по заемите ще останат без промяна - 50% от анкетираните са заявили такива прогнози. 25% от търговските банки очакват увеличение на лихвите, други 25% смятат, че ще има понижение.

Какво е инфлация?

Инфлация е дума, която чуваме често, когато цените на стоки и услуги започнат да растат. Терминът произлиза от латинската дума inflatio...

Инвестиционните посредници отново изпъкват с песимизъм, като 60% от тях очакват ръст на лихвите по кредитите в евро и левове. 63% от управляващите и пенсионно осигурителните дружества обаче смятат, че няма да има промяна.

71% от представителите на финансовия сектор очакват лихвите по депозитите в левове и евро да останат без промяна, 24% смятат, че лихвите ще намалеят дори повече, а едва 6% прогнозират покачване на лихвените нива. Конкретно при търговските банки, 75% очакват да няма промяна, а 25% смятат, че ще има понижение до края на тази година.

Ще останат ли високи енергийните цени през 2022 година?

Всяко тримесечно издание на бюлетина включва един специфичен въпрос, като в настоящия брой въпросът засяга високите цени на енергийните продукти. Очакванията на представителите на финансовия сектор у нас са разнопосочни.

43% от финансовия сектор очаква до края на 21 година енергийните цени да се стабилизират, а след края на зимните месеци на 2022 година дори да се наблюдава понижение до нива близки от началото на 2021 година. 36% прогнозират, че цените ще продължат да нарастват до края на тази година, а през следващата 2022 година ще запазят достигнатото ниво. 21% смятат, че повишението на енергийните цени ще продължи и през 2022 година.

Конкретно сред търговските банки, 75% очакват ръст до края на тази година и запазване на цените през следващата, докато най-големи песимисти са инвестиционните посредници - 60% прогнозират повишение на енергийните цени и през 2022 година. 80% от управляващите дружества смятат, че цените ще растат до края на тази година, но след зимния сезон ще започнат да вървят надолу.

Още от ИКОНОМИКА:

Поредна глоба за строител на магистрала "Европа"

Александър Николов: Не мисля, че отпадането на мораториума ще доведе до по-високи цени на тока

Говорихме 50 млн. часа по Viber през миналата година

Нови директори поемат "Автомагистрали"

Дават още един бонус от 450 лева на дете

АЕЦ "Козлодуй" кани "Уестингхаус" за нов договор

Лорер: Вече нямате нужда от човек в ББР, за да получите кредит

Строителството у нас расте над средното за ЕС

След проверка на МРРБ строителите на АМ "Европа" ще бъдат глобени

Готви се орязване на състава на КЕВР

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com