Какво означава дефолтът по държавния дълг за руската икономика?

3329
Какво означава дефолтът по държавния дълг за руската икономика?
Снимка: iStock

Русия не изплати държавния си дълг за първи път от 1998 г. насам, след като страната пропусна крайния гратисен период, който изтече на 26 юни, за да плати 100 млн. щатски долара лихви в долари и евро по две облигации в чуждестранна валута.

Освен това, световните медии предадоха, че някои тайвански притежатели на руски облигации не са получили дължимата лихва до крайния срок. Какво точно означава това и какви ще са последствията за Русия?

Поскъпващата рубла започва да става проблем за Русия

Силната рубла започва да се превръща в проблем за руската икономика - нещо, което не остава незабелязано от властите в страната. Рубла...

„Въпреки че разглежданото неизпълнение удря руската кредитоспособност, то е предимно символично, тъй като суверенът има ограничен достъп до чуждестранни пазари. Освен това, щетите върху икономиката вече са нанесени, тъй като руснаците се борят с двуцифрената инфлация и най-тежкото икономическо свиване от години.“, коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

На фона на това, експертите на Кофас прогнозират спад в БВП на Русия за 2022 г. от -11,0%, като понижението ще се ограничи до -1,3% за следващата 2023 година, става ясно от анализ на компанията за кредитно застраховане. Кофас поставя оценка на риска за страната на ниво D (много висок).

Около 40 млрд. долара от дълговете на Русия са деноминирани в долари или евро, като около половината от тях се държат извън страната. Определени суми от този дълг сега ще бъдат автоматично дължими, тъй като в дълговите инструменти има клаузи за предсрочно погасяване, пише в анализа.

Русия може да бъде изправена пред незабавно изплащане на дълг от приблизително 20 млрд. долара, смятат експертите на Кофас. Инвеститорите обаче също могат да изчакат, надявайки се на облекчаване на санкциите, ако Русия се оттегли от войната, тъй като те имат 3 години, за да обявят облигациите си в неизпълнение.

Според експертите на компанията, това би предизвикало покачване на цените на облигациите, тъй като някои инвеститори биха могли да решат да купят руски облигации с отстъпка, надявайки се, че правителството ще може или ще пожелае да се изплати през този период.

Пет сигнала, че руската икономика все още не потъва въпреки фалита

Русия може да е изпаднала в дефолт за първи път, откакто болшевиките са отказали да изплатят огромен външен дълг след революцията през ...

Това обаче може да бъде рискован залог, тъй като гратисните периоди на други плащания по облигации наближават (394 милиона щатски долара през юли и 372 милиона долара през октомври 2022 г.).

„По подразбиране неизпълнението е предимно символично. Рублата отслабна само с 0,65%, спрямо предходния ден, на първата дата на търгуване след разглеждания фалит. Именно обменният курс щатски долар/ руска рубла е най-ниският (т.е. рублата е най-силната) от 2015 година насам. Нещо повече, той е с близо 30% по-силен спрямо предвоенното си ниво, т.е. средното ниво за януари 2022 г. Различни страни, внасящи руски енергийни стоки, откриха сметки в банката на Газпром, което предизвика търсене на рубли, породено от механизма за конвертиране. Високите цени на суровините, въпреки ограничения внос на Запада, се оказаха от голяма полза. Същевременно, други се възползват от намалени цени на руските енергийни стоки“, добавя Пламен Димитров.

Докато лихвените и валутните пазари изглежда са се възстановили или дори са се подобрили от въздействието на руската инвазия в Украйна, това вероятно е само краткосрочен ефект, твърдят експертите на Кофас.

Нивото на валутния курс се задържа на относително изкуствено ниво. Част от руския финансов пазар все още е затворен, като няколко банки са изключени от системата SWIFT, докато входящите и изходящите потоци на чуждестранна валута са намалени.

Има слабо търсене на чуждестранна валута, поради ограничения внос. Освен това, на физическите лица на практика им е забранено да конвертират рубли в чуждестранни валути, напр. чрез натоварване с високи комисионни.

От болшевиките до Путин: История на руските фалити

През 1918 г. съветският революционер Лев Троцки казва на западните кредитори, ужасени от отказа на болшевиките за изплащат външния дълг...

Експертите очакват санкциите, липсата на достъп до западни технологии и суровини, които са от решаващо значение за производството от по-голямата част от руските сектори, ограничената възможност за заместването им с внос от други региони и увеличението на цените, да навредят на руската икономика в дългосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com