КЕВР обяви има ли нарушения при високите априлски сметки за парно

1195
КЕВР обяви има ли нарушения при високите априлски сметки за парно
Снимка: iStock

През април 2023 г. не са констатирани нарушения на качеството на топлофикационните услуги, предоставяни на абонатите на „Топлофикация София" ЕАД. Това съобщиха от КЕВР въз основа на приетия доклад за извършената проверка на дружеството във връзка с публикации за високи сметки по фактурите на абонатите за периода 1.04-30.04.2023 г.

Още: КЕВР проверява "Топлофикация-София" заради високите априлски сметки

За съответния период във фактурите на потребителите дружеството е приложило утвърдената на 1.07.2022 г. с решение на КЕВР цена на топлинна енергия.

Съгласно правомощията си по Наредба № 3 от 21 март 2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката Комисията контролира качеството на предоставяните от дружествата топлофикационни услуги - спазването на гарантираните параметри на подаваната топлинна енергия, съгласно Показатели на качество на топлоснабдяването, както и стриктното прилагане на утвърдената от Комисията цена на топлинната енергия за съответния период.

Според действащата нормативна уредба формирането на месечните фактури на потребителите на топлинна енергия е извън регулаторните правомощия на Комисията. То се извършва по Методика за дялово разпределение на топлинната енергия, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е издаден от Министерството на енергетиката, което е компетентният орган по извършване на контрол по неговото спазване.

Изводи

В изводите и констатациите в доклада се посочва че за месец април 2023 г „Топлофикация София“ ЕАД е приложила утвърдената на 1.07.2022 г. с решение на Комисията цена на топлинната енергия от 137,86 лв./MWh без ДДС. Предоставените данни показват също, че през периода гарантираните параметри на горещата вода и на топлоносителя след абонатната станция са били в съответствие с Показателите за качество на топлоснабдяването. Регистрирани са общо 132 кратковременни прекъсвания, довели до спиране на топлоподаване на определени участъци от мрежата, но нито едно от тях не е било с продължителност над 48 часа. Обработени са 284 жалби на клиенти, като в тях няма данни за превишаване на нормативно допустимата температура на топлоносителя след абонатната станция.

Данните показват, че само 6 % от битовите клиенти на „Топлофикация София“ ЕАД са заявили реален месечен отчет на потребената топлинна енергия и са получили начислени фактури за м. април 2023 г. Останалите 94 % от клиентите получават месечни фактури, базирани на прогнозно потребление, което се изчислява съгласно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост. За месец април 2022 г. доставената топлинна енергия е 295 116 MWh, при средномесечна температура на въздуха 10,5 ℃. За сравнение, през същия период на 2023 г., е доставена 353 370 MWh топлоенергия, при средномесечна температура на въздуха 9,0 ℃. - с 58 254 MWh или близо 20 % повече, при разлика в температурите на въздуха от 1,5 ℃. През 2022 г. отоплението е спряно на 26-ти април, докато през 2023 г. е продължило до 1 май. Броят на работните дни, определящ месечните дължими суми за енергия за отопление при клиентите, е бил по-малък от броя на работните дни през м. април 2023 г.

Независимо, че формирането на месечните фактури е извън регулаторните правомощия на КЕВР, анализът на данните сочи, че по-високите сметки за м. април 2023 г. са в резултат на прогнозните начисления, извършени съгласно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия, по-ниската температура на външния въздух и по-дългия период на отопление, в сравнение с м. април 2022 г. (брой дни с отопление). След отчет на средствата за дялово разпределение клиентите следва да получат изравнителни сметки, в които ще бъде отразена реално потребената от тях топлинна енергия.

Още: При завишена сметка за парно в София: Съвети какво да направите

Принудителна мярка

В резултат на извършената проверка КЕВР наложи принудителна административна мярка, като даде на „Топлофикация София“ ЕАД задължителни писмени разпореждания. В срок до 30.09.2023 г. дружеството следва да извърши проверка на настройките на системата за автоматично регулиране и при необходимост да извърши такава на всички абонатни станции в топлопреносната мрежа. Целта е те да съответстват на топлинните режими на сградата, като осигурят необходимия микроклимат на жилищата и не допускат преразход на топлинна енергия. В същия срок „Топлофикация София“ ЕАД трябва да представи в КЕВР утвърден температурен график за отоплителен сезон 2023/2024 г. В него следва да бъде отчетена динамиката на доставянето на топлинната енергия и предотвратяване на хидравличните и температурни сътресения по топлопреносната мрежа.

В 7-дневен срок след приключване на указаните дейности Комисията трябва да бъде информирана от дружеството за тяхното изпълнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика