Китайският посланик: Българското розово масло, вина и млечни продукти вече са на китайския пазар

1875
Китайският посланик: Българското розово масло, вина и млечни продукти вече са на китайския пазар
Снимка: iStock/Guliver

Китайската и българската икономика взаимно се допълват, с разширяване на отвореността на Китай, търговско-икономическото сътрудничество ще освободи още по-голям потенциал, а търсенето на висококачествени български продукти и услуги от страна на Китай устойчиво ще се повиши. Розовото масло, вината, млечните продукти, произведени в България, вече са на китайския пазар и се харесват от китайските потребители.

Това бе заявено от Джан Хайджоу, посланик на Китай в България.

Меркел иска единна политика на ЕС към Китай

Страните от ЕС трябва да се придържат към единна политика по отношение на Китай, заявил германският канцлер Ангела Меркел пред журнал...

България се намира на кръстопътя между Европа и Азия, България активно участва в инциативата “Един пояс, Един път”, както и в сътрудничеството 16+1.

"Приятелството между Китай и България има дълга традиция. От толкова години насам правителствата на двете държави обръщат голямо внимание върху засилване на комуникацията в областта на политиката, икономиката, търговията, културата, науката и технологиите, особено в рамките на инициативата “Един пояс, Един път” и сътрудничеството между Китай и държавите от Централна и Източна Европа 16+1, сътрудничеството между двете ни страни в различни области постигна удовлетворяващо развитие", допълни Хайджоу.

По статистически данни от китайските митници стокообменът между Китай и България през 2017 г. е 2.13 млрд. долара. с ръст 29 процента, сред тях износът от България в Китай е 960 млн. долара, с ръст 65% а вносът от Китай в България е 1.17 млрд долара с ръст 9 %. Металът мед и медните продукти са основните продукти за износ от България в Китай, през 2017 година тази сума е 590 млн. долара, увеличавайки се с 138 процента спрямо 2016г., а машините, оборудването, частите, генераторите и електронните съоръжения, както и органичните химикали са основните стоки, внесени от Китай в България, предаде Фокус.

"Главните сектори на китайските инвестиции в България са: земеделието, автомобилостроенето, IT и комуникациите, соларната индустрия. Обемът на китайските инвестици с натрупване възлиза на 400 млн. долара., а във финансовия сектор Китайската банка за развитие и EXIM BANK, имат сключени договори за кредитна линия с Българската банка за развитие, съответно на стойност 80 млн евро и 50 млн евро. В сектор туризъм над 30 000 китайци са посетили България през миналата година, освен това през месец ноември 2017г. първият Логистичен Център на земеделските продукти между Китай и ЦИЕ бе създаден в България. През същия месец Първият Китайски Културен Център в Централна и Източна Европа бе открит в София", уточни посланикът.

САЩ не смята да се бърка на Китай относно мандата на Си Дзинпин

Белият дом заяви, че решението, което може да позволи на китайския президент Си Дзинпин да остане на власт до края на дните си, е вътре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com