Колко хора у нас се занимават с научноизследователска дейност?

3910
Колко хора у нас се занимават с научноизследователска дейност?
Снимка: iStock

Хората на пълен работен ден в сферата на научноизследователската и развойна дейност в България, достигат 26 085 души към края на миналата 2020 година. Това е спад от 1.2% спрямо предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.

Делът на жените в тази сфера възлиза на 46.3%. Броят на заетите изследователи на пълен работен ден достига 16 691 души, което е спад от 1.5% на годишна база. Останалите близо 10 хил. заети в сферата не се класифицират като изследователи, а като лица, които оказват директна подкрепа за научноизследователска и развойна дейност (R&D или НИРД) . Това могат да бъдат мениджъри, администратори, техници, чиновници и др. става ясно от методологията на НСИ.

Основната част от заетите с научноизследователската и развойна дейност през 2020 г. е съсредоточена във фирмите и научните институти от сектор „Предприятия“ – 52.4% от общия персонал, зает с НИРД (в еквивалент на пълна заетост), или 13 663 души. В организациите и институциите от сектор „Държавно управление“ научна дейност осъществяват 8 210 души, което съставлява 31.5% от общия персонал, зает с НИРД през 2020 година. В сектор „Висше образование“ 4 059 души са ангажирани с провеждането на научни изследвания и разработки, като относителният им дял е 15.6%.

По предварителни данни през 2020 г. разходите за научноизследователска и развойна дейност възлизат на 1.023 млрд. лева. Интензивността на НИРД (измерена като процент на разходите за НИРД от брутния вътрешен продукт) през 2020 г. нараства на 0.85% при 0.83% през 2019 година.

Сектор „Предприятия“ е най-големият от четирите институционални сектора, в които се осъществява НИРД, с дял от 67.5% от общите разходи за НИРД през 2020 година. Следва сектор „Държавно управление“, чиито научни институти и организации формират 25.7% от общите разходи за НИРД. Направените разходи за наука от висшите училища и университетските болници възлизат на 6.1%, а от нетърговските организации - на 0.7% от всички разходи за НИРД.

Научноизследователската и развойна дейност се финансира от държавния бюджет, бизнеса, други национални източници и от чужбина. През 2020 г. най-голям е делът на чуждестранните източници на средства за осъществяване на НИРД - 38.8%. Сектор „Предприятия“ финансира 35.4% от общите разходи за НИРД, а държавният бюджет - 25.3%.

В структурата на разходите за НИРД по области на науката през 2020 г., както и през предходната година, най-голям относителен дял имат разходите за НИРД в областта на техническите науки - 54.2%, или 554.5 млн. лв., следвани от медицинските и здравни науки с дял от 18.3%, или 187.0 млн. лв., и естествените науки - 16.0%, или 163.9 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика