Колосални загуби за НЕК предвиждат от ГЕРБ

26599
Колосални загуби за НЕК предвиждат от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

С поредна апокалиптична прогноза за бъдещето на НЕК излязоха от ГЕРБ. Загубите на дружеството ще бъдат над 400 млн.лв., твърди бившият министър на икономиката и енергетиката от кабинета „Борисов” Делян Добрев, предаде БГНЕС. Добрев посочи още, че намаляване на кредитния рейтинг на НЕК се случва за първи път в историята на дружеството.

По думите му в момента се правят „счетоводни трикове”, с които загубата да се намали до 30 млн.лв., като се записват бъдещи приходи от страна на бюджета, от квоти за въглероден диоксид. Според Добрев това няма да промени ситуацията в енергетиката.

Резултатите от проверките на ЕРП-тата ще са готови през следващите месеци

Какво показаха проверките на ЕРП-тата у нас ще се разбере през следващите няколко месеца. Това заяви министърът на икономиката и енерге...

 „С решението на ДКЕВР за намаляване на цената на тока, НЕК започна да изпитва трудности. Нашите опасения са, че към май месец НЕК няма да може не само да покрива кредитите си, а дори няма да може да плаща заплати”, заяви Добрев.

„Няма как, от една страна да се намаляват приходите, с решение на регулатора, а от друга страна да се увеличават разходите и да се твърди, че системата се балансира. Получава се точно обратното – огромно небалансиране. Миналата година, цената на въглищата беше увеличена от 71,50 лева на 75 лева, с мотив, че себестойността на тази цена на въглищата е по-висока, а в същото време, виждаме, че за предходните години мините винаги са били на печалба, което означава, че цената от 71,50 лева е достатъчно висока, за да може дружеството да генерира печалба”, обясни Добрев.

По думите му в края на миналата година са се раздали по 1000 лв. бонуси на служителите на мини „Марица-изток” и то в момент, в който дружеството в на загуба в размер на десетки милиони, което е пример за увеличаване на разходите в енергетиката.

Добрев нарече „екзотична” идеята за реиндустриализация на икономиката, като според него отпуснатите 50 млн. лева за "Химко-Враца" са излишен разход. Според него това ще увеличи сметките за ток на потребителите.

Борисов: Управляващите ще фалират НЕК

Управляващите ще фалират Националната електрическа компания (НЕК), това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Чифлик, Тр...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика