Кунева: БАН не е изготвяла доклад за ТПТИ; създало се е такова впечатление

870
Кунева: БАН не е изготвяла доклад за ТПТИ; създало се е такова впечатление
Снимка: БГНЕС

Анализ на ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТПТИ) не е изпълняван от Българската академия на науките (БАН). Това се казва в отговор на вицепремира и правосъден министър Меглена Кунева на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков.

Народният представител пита има ли изготвен доклад на БАН за ТПТИ, при положение, че такъв не може да се намери на интернет страната на академията или на страницата на Американското посолство в България, въпреки че е цитиран от американските посланици у нас.

Опасно месо залива европейските пазари, ако ТПТИ бъде прието

Стотици хиляди тонове месо, в което има рактопамин - опасен за човешкото здраве бета-агонистичен хормон, може да залеят пазарите у нас ...

Съгласно предоставена от ръководството на БАН информация докладът, който анализира ефектите от ТПТИ между САЩ и ЕС, е разработен от екип от учени, работещи в САЩ, се казва в отговора на образователния министър. Ръководител на екипа е проф. Джеймс Андерсън от Boston College, който, по думите на Кунева, е един от най-известните изследователи в тази област.

В екипа е и доц. Йото Йотов от университета Drexel, който е асоцииран член на Института за икономически изследвания при БАН. През лятото на 2014 г. за период от 3 месеца доц. Йотов е бил на изследователска мисия в института. Тогава са проведени семинари, на които са обсъждани методологията и резултатите от изследването на ефектите от ТПТИ, се казва още в отговора.

Меглена Кунева предполага, че поради връзката на доц. Йотов с Института за икономически изследвания при БАН „се е създало впечатление“, че това изследване е извършено от Българската академия на науките.

От сайта на университета Drexel се вижда, че доц. Йото Йотов се присъединява към академичния състава на образователната институция през 2007 г., като основно работи по въпросите на международната търговия и търговската политика. През февруари 2014 г. той е сред авторите на научна статия, която се фокусира на ефектите от свободните търговски споразумения.

ЕК: Очаквайте поскъпване на стоките в Европа при приемане на ТПТИ

Цените на стоките в Европа ще се увеличат с 0,3%, ако Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС...

През август 2014 г. доц. Йоов Йотов заедно с проф. Джеймс Андерсън и др. публикуват статия за това до колко географията отклонява търговията на услуги. Научният труд разглежда географските бариери пред търговията в девет категории в сферата на услугите, разглеждайки канадските провинции от 1997 г. до 2007 г. Според анализа граничните бариери директно намаляват средния търговски оборот на провинциите със САЩ. Същевременно географското значение намалява седем пъти повече търговията в сферата на услугите отколкото тази на стоките. От друга страна обаче граничните бариери оказват положително влияние върху вътрешната търговия в самата провинция, но значението им за услугите е по-голямо от това за стоките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика