КЗК отново спря поръчките за нови влакове

2328
КЗК отново спря поръчките за нови влакове
Снимка: БГНЕС

За втори път Комисията за защита на конкуренцията спира след жалби поръчки за нови влакове, които общо са за над 2,7 млрд. лв. Блокирани са две от процедурите. Първия път стопирането беше за обявени поръчки от служебното правителство. След смяната на министрите на транспорта новият - Георги Гвоздейков, прекрати процедурите, за да бъдат преработени, а след това - на 4 септември и на 6 септември, обяви нови.

Обществените поръчки са четири. Първата е за доставка на 20 едноетажни електрически влака тип push-pull за скорост от 200 км/ч с капацитет от минимум 300 седящи места. Прогнозната стойност е над 1,2 млрд. лв. без ДДС. Втората е за доставка на 35 електрически мотрисни влака с капацитет от минимум 200 седящи места. Прогнозната стойност е 1,1 млрд. лв. Третата е за 7 двуетажни електрически мотрисни влака с капацитет от минимум 300 седящи места. Оценени са на 410,528 млн. лв. Четвъртата изисква доставка на 18 електрически маневрени локомотива в две позиции. За тях прогнозната цена е 68,36 млн. лв. Условие при всички търгове е 15 години поддръжка и обучение на персонала, предаде 24 часа.

Още: Цените на билетите за влак ще се вдигнат

Обжалвани са поръчките за 35-те електромотрисни влака, както и за 7-те двуетажни, които общо са за 1,5 млрд. лв. Жалбата срещу условията в процедурата за 35-те мотриси е подадена в антимонополната комисия от чешката “Шкода транспортейшън”, а производството е образувано на 9 октомври. На 19 октомври КЗК се произнася с определение, че спира временно поръчката.

Аргументите на министерството на транспорта да не се спира процедурата са, че няма да се спази предвиденият срок за доставка, който е обвързан с усвояване на европейското финансиране по плана за възстановяване до края на 2026 г. Забавянето може да доведе до невъзможност България да получи европейските средства и да се наложи държавата да поеме тези разходи, посочват от ведомството. Ще се забави и модернизацията на влаковия състав, която е предпоставка за икономически растеж и ще доведе до съществени екологични преимущества за обществото.

Още: Купуваме нови влакове от Германия?

От министерството подчертават още, че инвестицията в 35-те едноетажни електрически мотрисни влака е от висок обществен интерес и е част от общата концепция в плана за възстановяване. Тяхната цел е реформиране и модернизиране на железопътната пътническа услуга и привличане на повече пътници.

КЗК обаче не уважи мотивите на министерството и смята, че е по-добре да се проверят посочените в жалбите факти и дали отговарят на закона. Успокоява обаче, че решенията както на антимонополната комисия, така и на ВАС са бързи и няма да забавят процедурата. Втората жалба е на “Щадлер Полска” и е срещу условия в процедурата за седемте двуетажни електрически мотриси. Производството е започнало на 24 октомври.

Още: БДЖ ще даде близо 300 млн. лева за 16 електрически мотриси

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика