Министерството на иновациите ще си сътрудничи с център за чипове

1660
Министерството на иновациите ще си сътрудничи с център за чипове
Снимка: Actualno.com

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и президентът и главен изпълнителен директор на водещия световен център за научни изследвания и иновации IMEC, Люк ван ден Хове, подписаха документ за сътрудничество, съобщиха от ведомството.

С документа се поставя началото на сътрудничество между двете страни в научните изследвания и иновациите в сферата на микроелектрониката, и по-специално по отношение проектирането, технологиите и приложението на интегралните схеми (чиповете).

Интегралните схеми се прилагат и ще се прилагат във все по-широк кръг индустрии – информационни технологии, комуникации, автомобилостроене, машиностроене, аерокосмическа индустрия, земеделие, медицина, битова електроника и по този начин се превръщат в градивния блок на "интелигентната" (smart) функционалност в дигиталната трансформация. Двете страни се ангажират с подкрепа за дългосрочно и устойчиво сътрудничество и съвместни дейности на европейско ниво във връзка с прилагането на бъдещия Регламент за интегралните схеми.

България разполага с голям експертен опит в области като микропроцесори за автомобилостроенето, сензори, интернет на нещата, биологични науки и науки за живота, както и е със силни университетски традиции в областта на инженерните и естествените науки. Секторът "Микроелектроника" е с висока добавена стойност, като в същото време изисква много интензивни научноизследователски и капиталови ресурси.

Много скоро компютрите на Dell няма да съдържат китайски чипове

Производителят на компютри Dell се присъедини към плана на американските власти за възпиране на китайската ИТ индустрия. Компанията въз...

По тази причина Министерство на иновациите и растежа е идентифицирало възможности за развитие на сектора на микроелектрониката в България чрез насърчаване на съвместната работа на представители на българските университети и бизнес с пилотна инфраструктура от следващо ниво на IMEC, например чрез целеви център за компетентност за микроелектроника, разположен в България. От българска страна са идентифицирани ключови заинтересовани страни за осъществяване на сътрудничеството като Технически университет-София, Национален център по мехатроника и чисти технологии; Българска академия на науките, Център за върхови постижения по Мехатроника и чисти технологии; Институт по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, INSAIT; Клъстер „Микроелектроника и индустриални електронни системи“, София Тех Парк, Клъстер „Изкуствен интелект“ и др.

Intel е напът да сключи сделка за строеж на завод за чипове в Италия

Междууниверситетският център по микроелектроника IMEC е водещ световен център за изследвания и иновации в областта на наноелектрониката и цифровите технологии. Организацията използва своята най-съвременна инфраструктура за научноизследователска и развойна дейност и екипа си от над 5000 служители и най-добрите изследователи за научноизследователска и развойна дейност в областта на усъвършенстваните интегрални схеми и мащабирането на системи, силициевата фотоника, изкуствения интелект, комуникациите отвъд 5G и сензорните технологии, както и в области на приложение като здравеопазване и науки за живота, мобилност, индустрия 4.0, агрохранителна промишленост, интелигентни градове, устойчива енергия, образование.

IMEC обединява световни лидери в областта на полупроводниковата верига на стойността, базирани във Фландрия и международни технологични, фармацевтични, медицински и ИКТ компании, стартиращи предприятия, както и академични среди и центрове за знания. Седалището на IMEC е в Льовен (Белгия) и има изследователски обекти в Белгия, Нидерландия, Тайван и САЩ, както и офиси в Китай, Индия и Япония.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com