Министър Пулев: Създаваме цяла екосистема от индустриални зони, Доброславци e само началото

2935
Министър Пулев: Създаваме цяла екосистема от индустриални зони, Доброславци e само началото
Снимка: БГНЕС

"Успяхме в максимално кратък срок да получим одобрението на всички основни за България европейски програми. Заварихме нула одобрени, а сега вече имаме одобрени всички 10 европейски програми за 20 млрд. лв. в подкрепа на българската икономика". Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев по време на работна среща с посланиците на държавите от ЕС и Западните Балкани по инициатива на Шведското председателство на ЕС.

Българското правителство бе представено на срещата от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, както и от министъра на енергетиката Росен Христов.

Министър Пулев: Сключихме 860 договора по Плана за възстановяване

Първите в България фирми, които ще получат финансиране по Плана за възстановяване, вече са 860, след като Министерството на иновациите ...

Пулев подчерта, че неговото министерство (МИР) работи активно за демократизиране на управлението на европейските средства и за изготвянето на последователна стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции.

По думите му, фокусът на усилията е върху създаването на цяла екосистема от индустриални зони, които да отговарят на всички международни критерии и добри практики. Предстоят значими инвестиции във въглеродно-неутрални индустриални паркове. До седмици се отваря пета процедура по Плана за възстановяване към МИР, която е за развитие именно на индустриални зони и паркове.

„Безвъзмездната помощ по нея е от 1 до 40 млн. лв. на проект, като създаваме всички предпоставки, за да привличаме стратегически чуждестранни партньори и да сложим България на картата на инвестициите в Европа“, каза Пулев.

ОЩЕ: Министър Пулев иска привличане на голям инвеститор, обяви пета процедура по Плана за възстановяване

Той изтъкна, че с Решение на Министерския съвет от април 2023 г. у нас се обособява и първата специализирана икономическа зона у нас – зона „Доброславци“. „Тя е само на 15 км от София, близо до работна сила, подходяща за чисто и зелено производство, за да отговаря на най-високите стандарти на чуждестранните инвеститори. Икономическата зона ще е специализирана в автомобилостроенето, което е най-бързо растящият сектор в икономиката ни и дава над 10 % от БВП“, каза Пулев.

Пулев: Парите от Плана за възстановяване не са за обичайната клика, а стигат до всички

Над 60 хиляди души работят в първите 2500 компании у нас, които ще получат финансиране по две от процедурите от Плана за възстановяване...

ОЩЕ: Пулев: Преговаряме с трима големи инвеститори за автомобили

Той посочи, че по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост МИР е най-активното министерство. „Вече имаме отворени четири процедури с много голям интерес към тях - за технологична модернизация, инвестиции в софтуер и киберсигурност, субсидирани фотоволтаични инсталации, компании с печат от ЕК за високи постижения. Те са по всички приоритетни за България и ЕС оси – дигитализация, зелен преход, кръгова икономика“, допълни министърът.

По време на работната закуска с посланиците Пулев съобщи, че МИР разработва Водородната пътна карта на България, която следва да се приеме от Министерския съвет. Тя е с фокус „зелен водород“, за да отвори иновативен сегмент, който е силно перспективен и ще отключи редица инвестиционни възможности. „Разработва се и проект за Водородна долина в България, като страната ни се стреми да бъде един от лидерите в глобален мащаб“, заяви той, припомняйки, че има само 20 страни в света, в които досега са разработени такива долини.

Министърът обяви, че е завършен и един 5-годишен процес за приемане и започване на издаването на стартъп-визата в България, която позволява на инвеститори извън ЕС да създават компании по облекчен ред и нови работни места, да развиват иновативните си проекти в България и да използват страната ни като платформа да достигнат до общия европейски пазар.

„По линия на инициативата „Три морета“, по която МИР е национален координатор, България може да се превърне в регионален хъб от гледна точка на потока на дигитална информация. България е ключова за преноса й от Европа към Азия“, добави още министърът на иновациите.

Радев: Очаквам резултат за въглищните централи до края на април (ВИДЕО)

Очаквам до края на април да имаме постигнат резултат. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с "Възраждане" по пов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика