Над 15 000 лева месечно ще получава новият гуверньор на БНБ

5501
Над 15 000 лева месечно ще получава новият гуверньор на БНБ
Снимка: БГНЕС

БНБ вече е разкрила информация за възнагражденията на Управителния си съвет. Това се казва в официалната позиция на Централната банка във връзка с решението на Върховния административен съд, оповестено от депутата Мартин Димитров.

Още на 18 септември миналата година БНБ разкри, че за периода от юли 2014 до юни 2015 година бившият гуверньор Иван Искров е получил над 16 500 лева брутно месечно възнаграждение. Числото е преди облагане с данъци.

Димитър Радев предложи трима подуправители на БНБ

Новоизбраният управител на Българската народна банка /БНБ/ Димитър Радев внесе в деловодството на парламента предложенията си за поду...

Под 15 000 лева е била заплатата на подуправителите Калин Христов и Димитър Костов, които запазиха постовете си и в новия Управителен съвет. За него вече е публикувана методология за определяне на заплатите, като новият гуверньор Димитър Радев ще получава малко над 15 300 лева месечно.

Възнагражденията са описани и в бюджета на банката за тази година. След официалното излизане на решението на Върховния административен съд информация отново ще бъде предоставена, категорични са от БНБ. Те ще изчакат официалното влизане в сила, за да не нарушат Закона за личните данни.

По-рано днес Управителният съвет на Българската народна банка (УС на БНБ) проведе заседание, информира БГНЕС.

В съответствие с изискванията на чл. 14, ал. 4 от Закона за гарантиране на влоговете в банките Управителният съвет на БНБ прие Наредба за изчисляване на премийните вноски на банките за Фонда на гарантиране на влоговете в банките. Наредбата влиза в сила след публикуването й в Държавен вестник.

Димитър Радев е новият управител на БНБ

Димитър Борисов Радев е новият управител на Българска народна банка (БНБ). Това решиха народните представители на днешното си извънредн...

 УС на БНБ прие предложения за промени на нормативни актове във финансовата сфера в три основни насоки: Въвеждане в Закона за платежните услуги и платежните системи на Директива 2014/92/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година относно съпоставимостта на таксите по платежните сметки, прехвърлянето на платежни сметки и достъпа до платежни сметки за основни операции; Изпълнение на Плана за реформиране и развитие на банковия надзор, с което се увеличават неговите правомощия във връзка със: 1) смяна на специализираното одиторско предприятие на банка; и 2) освобождаване на лица от висшия ръководен персонал на банка, освен членове на Управителния съвет, Съвета на директорите или на Надзорния й съвет;

Отпадане на чл. 152а от Закона за кредитните институции, според който централната банка може да налага глоби и имуществени санкции за разпространяване на невярна информация, чието приложение е в противоречие с мандата на централната банка и основните принципи за упражняване на ефективен банков надзор.

Предложените промени ще бъдат изпратени на министъра на финансите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика