Не трябва вината за проблемите в енергетиката да се прехвърля върху ЕРП-тата, заяви президентът

13882
Не трябва вината за проблемите в енергетиката да се прехвърля върху ЕРП-тата, заяви президентът
Снимка: БГНЕС

ЕРП-тата формират едва 8 процента от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът за "дупките" в енергетиката. Така президентът Росен Плевнелиев коментира възможността за отнемане на лицензите на трите енергоразпределителни дружества в случай, че те не успят да платят навреме задълженията си към НЕК.

Плевнелиев призова за завръщане към постигнатия по време на служебното правителство през 2013 г. консенсус за провеждането на реформи в сектор „Енергетика“, които да гарантират независимост на енергийния регулатор. Той направи това на първа по рода си среща с Управителния съвет на Германо-Българската индустриално-търговска камара и с Френско-Българската търговска камара, предаде "Фокус".

БСП започва консултации за жалба до КС за действията на президента

Парламентарната група на Коалиция за България ще инициира разговори с други парламентарни сили за отправяне на питане до Конституционни...

Според президента една година след събитията от февруари и март 2013 г. ситуацията в енергетиката не се е променила, а според бизнеса – липсва политическа воля за решаване на проблемите в сектора.

По отношение на подготвяни законодателни промени за ограничаване дейността на големите търговски вериги Росен Плевнелиев заяви, че очаква да чуе дискусия по темата в парламента. Президентът беше категоричен, че трябва да бъдат гарантирани правилата на конкуренцията в бранша, а начинът да бъдат защитени правата на малките производители е да бъдат създадени условия за производство на конкурентни продукти. От бранша подчертаха, че са готови да предложат различни механизми за подпомагане на малките производители.

Политиката „от ден за ден“ не решава проблеми, а политиците трябва да спазват обещанията си, каза още президентът.

Припомняме, че крайният срок, даден на ЧЕЗ за издължаването към НЕК, е утре. ЕВН и Енерго Про пък имат време до петък да платят дърлжимото.

Плевнелиев: Създаваното изкуствено напрежение ни връща 100 години назад

Няма по-голяма опасност от тази, политиците да създават изкуствено напрежение, за да ни върнат 100 години назад, във време на братоубий...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика