Нов рунд в битката между КОНПИ и Иво Прокопиев

8057
Нов рунд в битката между КОНПИ и Иво Прокопиев
Снимка: БГНЕС

"Очевидно има хора, които считат, че са над закона. Няма как някой да излиза и да казва, че търси съдействие на държавни институции, за да му се прекрати проверката, която има." Това заяви Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) във връзка с проверката за собственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев.

"Всяка една проверка при нас започва, когато се установят факти. В началото на годината срещу Иво Прокопиев беше повдигнато обвинение и законът в тази ситуация ни задължава на тази проверка", обясни Георгиев, визирайки обвинението на прокуратурата за продажбата на миноритарния държавен дял в EVN по време на мандата на първото правителство на Бойко Борисов, когато енергиен министър беше Трайчо Трайков.

Защитата на Прокопиев – с посочване на грешките на КОНПИ

Нищо от това, което КОНПИ твърди, не е вярно – имало е съдебни дела, оправдателни присъди. Сделката за "Каолин" е законна, има вл...

"За нас няма значение какво е повдигнатото обвинение. То е поводът за извършване на проверка. Смисълът е ние да проверим източникът на имуществото. Ако не е законен в 10-годишния период, ние предлагаме конфискация", допълни още председателят на КОНПИ в интервю за БНТ.

"Извършвайки тази проверка, ние установихме една продажба преди 5 години на „Каолин” и затова трябваше да проверим приватизацията на това дружество, за да установим законен ли е този доход. Тези 150 млн. лв., придобити от юридическото лице, са незаконни. Дни след старта на проверката ни, която продължи 7-8 месеца, 4 дружества в Кипър на проверяваното лице бяха закрити. Това събуди подозрение у нас, че г-н Прокопиев е наясно с това, че ние извършваме проверка. Без да сме го канили, той предостави документи за доходите си плюс доста конкретни обстоятелства във връзка с имота, който ние запорирахме. Нашата проверка е секретна. Очевидно има теч на класифицирана информация, което е недопустимо", допълни още Пламен Георгиев.

Георгиев уточни, че има несъответствие за повече от 14 млн. лева между приходи и разходи при Прокопиев. Отделно от това, са установени много нарушения по приватизационната сделка за "Каолин" затова продажбата не му се признава. Освен това е установено, че братът на Прокопиев и една дама са назначени в "Каолин" месец и три дни преди приватизационната сделка. Поне две години е трябвало да работят там, за да участват в приватизацията на дадено дружество, според председателя на КОНПИ.

Георгиев беше категоричен, че "нито една банкова сметка на "Икономедиа" не е запорирана. За неговия бизнес няма никаква опасност, това е манипулация, че искаме да удряме по медии."

Отговорът на Прокопиев

КОНПИ потвърди, че е запорирала имущество за 199 млн. лв. на Прокопиев

Имущество за над 199 млн. лв., собственост на издателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев, е било запорирано, макар и да е имало особено мне...

"Тези 200 млн. лева, които са запорирани, са дялове и акции. Целият този мащаб на атаката е много брутален натиск. Това е желанието да бъде запушена устата на медиите", категоричен бе издателят на "Икономедия" Иво Прокопиев в ефира на bTV.

Чухме поне 10 груби лъжи от КОНПИ. Комисията копира обвинителния акт на прокуратурата от времето на г-н Филчев. Съдът е казал, а не аз, че тези твърдения не са верни, поясни бизнесменът.

Дори казаното, че аз съм участвал в приватизацията на "Каолин", е груба лъжа. Комисията грубо показва закона и се поставя над съдебно решение. КОНПИ няма право да разследва приватизационни сделки по закон, уточни Прокопиев.

Специално за сделката за "Каолин", няма как да разсъждаваме, че има нарушение, понеже има съдебно решение, че такова нарушение няма, поясни още Иво Прокопиев. Има дело, в което е приложено, че всички приватизационни ангажименти са изпълнени. Цялата цена на "Каолин" е платена, добави бизнесменът.

Цялата тази кампания е една груба политическа поръчка. Ред е Борисов да каже на обществото дали подкрепя действията на КОНПИ, или не ги подкрепя, тъй като той е работодател на г-н Пламен Георгиев, директорът на КОНПИ.

Български медиен съюз посочи "Икономедиа" като обвързана с "Америка за България"

Отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, американския по...

Проблемът е, че институциите на България са приватизирани и суверенът е подменен, заяви издателят на "Капитал" и "Дневник".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика