Оптимистична прогноза: Икономическият министър очаква ръстът на БВП да надхвърли 2%

2145
Оптимистична прогноза: Икономическият министър очаква ръстът на БВП да надхвърли 2%
Снимка: МИИ

Прогнозата за тази година е ръстът на българската икономика да продължи и да надхвърли 2 процента. Това съобщи днес във Варна министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, цитиран от БТА.

Той посочи, че през 2023 г. е постигнато увеличение на БВП с около 1,8 на сто.

Още: Прогноза: Заплатите в България ще растат два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 г.

Рецесията няма да дойде у нас

Рецесията, която започна в Европа, беше очаквана и затова се очаква "меко приземяване" от високите нива на инфлация, заяви министърът. Според него икономическите трусове не са усетени толкова сериозно в нашата страна, но наличието им в другите държави е довело до спад на българския износ с около 7 процента.

През тази година очакваме да продължи ръстът на преките чуждестранни инвестиции у нас, допълни Богданов. Той подчерта, че по този показател, дори при рецесията в Европа, е отчетен най-висок ръст за последните 12 години. През 2023 г. в страната са реализирани инвестиции от 3,48 милиарда евро.

Още: Прогноза на ООН: Какво ще се случи в България през следващите две години?

Индустриална зона във Варна

Икономическият министър проведе среща с кмета на Община Варна Благомир Коцев и обсъдиха бъдещото икономическо и индустриално развитие на областта. Богданов изтъкна предимствата на региона и обяви изграждането на индустриална зона на територията на община Варна, съвместно с Националната компания индустриални зони (НКИЗ). „Варна е един от най обещаващите региони в България и има абсолютно всички предпоставки да привлича не само инвестиции, но и да подпомага развитието на местния бизнес в сектори с високо добавена стойност“, подчерта министърът. Индустриалната зона ще бъде изградена в партньорство между държавата в лицето на НКИЗ и общината.

Относно националните приоритети, свързани с приемането на България в Шенген и еврозоната, Богданов посочи, че за тяхното изпълнение Министерството на икономиката ще работи съвместно с Община Варна. „Имаме ясна стратегия за привличане на стратегически инвеститори за изпълнението на ключови инфраструктурни проекти“, каза икономическият министър, цитиран от пресцентъра на министерството.

Акциите на Пловдивския панаир

Богданов коментира и бъдещото развитие на Пловдивския панаир: "Имаме единомислие с кмета на Варна, до края на месец март се предвижда акциите в Пловдивския панаир да бъдат върнати от общината на държавата“. По неговите думи е важно обществото да знае, че държавата приоритизира развитието на този стратегически актив. „Искаме панаирът да работи на пълния си капаците и вратите му да бъдат отворени и за бизнеса от региона на Варна“, категоричен бе министърът. Той допълни, че има изготвена стратегия за развитието панаира, която е представена пред Общинския съвет в Пловдив и има готовност това да се случи във Варна. По неговите думи вече има предложения и за организиране на съвместни събития в Пловдив, които да се състоят още тази година. „Заедно с българските общини можем превърнем Пловдивския панаир в място, което да бъде врата на българската индустрия към света“, каза Богданов. Той подчерта, че с навременните усилия на Министерството на икономиката и индустрията е предотвратено акциите на държавата в Пловдивския панаир да бъдат прехвърлени на частна фирма. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика