От 17 май ще се кандидатства за застраховане на реколтата от винено грозде

1061
От 17 май ще се кандидатства за застраховане на реколтата от винено грозде
Снимка: iStock

От 17 май до 15 юни 2021 г. ще се проведе прием на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка "Застраховане на реколтата" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 - 2023 г. Това съобщиха от фонд "Земеделие", цитирани от 24 часа. По мярката ще се подпомага застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде.

Допустими за финансиране са застрахователни рискове като неблагоприятни климатични условия - слана, буря, градушка, заледяване, силен и проливен дъжд и тежка суша, природни бедствия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител, както и загуби, причинени от пандемии при хората. За подпомагане могат да кандидатстват гроздопроизводители - физически или юридически лица, както и групи и организации на физически или юридически лица.

С 10 на сто вдигат субсидиите за лозаро-винарите

С по 10% ще се увеличи финансовото подпомагане по пет мерки от лозаро-винарската програма. Това предвижда промяна в наредба на земеделс...

Преди подаването на документи в ДФ "Земеделие" производителите трябва вече да са застраховали реколтата си в избрана от тях застрахователна компания. Финансовата помощ, която кандидатите могат да получат, представлява процент от застрахователната премия, в зависимост от вида застраховка, която са сключили. До 80 на сто от стойността на застрахователните премии ще получават производители за застрахователни полици, включващи загуби, причинени от природни бедствия. До 70 на сто ще бъде подпомагането за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител и загуби, причинени от пандемии при хората. До 70 процента ще получават и лицата, сключили комбинирана застраховка за неблагоприятни климатични условия и природни бедствия.

Допустимият максимален размер на застрахователното обезщетение за единица площ, върху която се изчислява застрахователната премия, допустима за подпомагане, се определя за всяка финансова година със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Същата се изготвя въз основа на официална статистическа информация за средните изкупни цени на виненото грозде през предходните 3 винарски години и за получените средни добиви от единица площ за същите периоди. Образци на документите за предоставяне на финансова помощ по мярка "Застраховане на реколтата" са публикувани на интернет страницата на ДФ "Земеделие".

Документи по мярката ще се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ "Земеделие", ул. Гусла 3, отдел "Вино, промоционални програми и лицензии", след предварително записан час на един от следните телефони: 02/81 87 513, 02/8187 514 и 02/8187 534. С цел избягване на големи струпвания от хора, молим бенефициентите да спазват стриктно предварително записаните часове, както и да носят лични предпазни средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика