Пак сме на първо място в негативен аспект - най-много фалити в Източна Европа

25136
Пак сме на първо място в негативен аспект - най-много фалити в Източна Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Не особено изненадващо България отново е на първо място в поредната негативна класация. Става въпрос за брой на фалирали фирми.

Страната ни е на първо място в Източна Европа по брой фалити. Само за миналата година 834 компании са обявили несъстоятелност. Това показват данните на една от водещите кредитни и застрахователни компании, цитирани от Нова телевизия.

Законопроектът за частния фалит ще e готов след седмица

Окончателните текстове на проекта за Закона за частния фалит ще са готови след около седмица. Това заяви вицепремиерът и правосъден м...

42% от фирмите за търговия на едро имат проблеми. При 27% от търговците на дребно парите не достигат. Следват ги транспортните компании. От тях 13% са в тежко положение. При строителните фирми се наблюдава положителна тенденция. Допреди година те водеха класацията, а сега 7% от тях имат финансови проблеми.

Още повече са компаниите, които изпитват сериозни финансови затруднения, но нямат пари да обявят фалит, тъй като това е скъпа процедура. Причината - те трябва да плащат заплати 6 месеца след това.

Има сектори обаче, в които почти няма фалирали компании през миналата година. Добре се развиват фармацевтичните предприятия, IT секторът, телекомуникациите, производството и доставките на електричество, газ и вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com