Парите за пенсии свършват, казва НОИ

14669
Парите за пенсии свършват, казва НОИ

Проблемът с наличността на средства за изплащане на пенсии не се отнася само до бъдещето - той е напълно актуален и в момента, сочи нов анализ на Националния осигурителен институт (НОИ) за държавното обществено осигуряване за миналата година.

Оказва се, че според експертите демографската ситуация и социално-икономическото положение са толкова тежки, че системата много трудно успява със собствени приходите да покрива поетите ангажименти към бенефициентите на държавното обществено осигуряване. Застрашена е не само дълготрайната финансова стабилност, но и възможността за финансиране на сегашните сравнително ниски пенсии, сочи анализът.

КФН: Има източване на Пенсионен фонд "Доверие"

Източване на Пенсионен фонд „Доверие” е имало. Това потвърди в официално писмо Комисията за финансов надзор (КФН). В писмо...

В понеделник, 12 август, излязоха данни относно демографската картина в България. Те сочат огромен отрицателен прираст, а като смъртност България е на дъното на всякакви международни класации. Българският коефициент на смъртност е 15%, а средният за ЕС е 9,6%.

В анализа на НОИ се посочва, че причините за неблагоприятната демографска и социално-икономическа ситуация в страната, характеризираща се с намаляване броя на населението, са относителното намаляване на работната сила и увеличаване дела на пенсионерите, ниско ниво на качествена заетост и висока безработица, недостатъчна събираемост на осигурителните приходи при значителна скрита икономика.

"При тези условия не само дълготрайната финансова стабилност е застрашена, но и възможността фонд "Пенсии" на ДОО да финансира дори сегашните сравнително ниски нива на адекватност на пенсиите за преобладаващата част от пенсионерите", се казва в анализа. Според НОИ има необходимост от политики и мерки за постигането на финансова стабилизация и устойчивост на системата не само краткосрочно, но и в дългосрочен хоризонт.

Средният месечен размер на пенсията на пенсионер за 2012 г. е 271,21 лв. Средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии през миналата година е 56,2 години. Мъжете средно са се пенсионирали на 56,5 години, а жените – на 55,8.

Прокопиев отвърна на удара на КФН за "Доверие"

Съобщението, че Комисията за финансов надзор (КФН) е установила източване на ПОК "Доверие" и материала, публикуван в БГНЕС, предизвиках...

Запазва се тенденцията средният основен месечен размер на пенсията при мъжете (349,27 лв.) да е значително по-голям от този на жените (202,33 лв.). Причините са, че в размера на пенсиите се отразяват по-ниските трудови и осигурителни доходи на жените, по-ниските индивидуални коефициенти, както и по-ниският среден осигурителен стаж на жените.

По-високите мъжки пенсии спрямо женските са факт, защото мъжете работят предимно в по-тежки условия при първа и при втора категория труд или в икономически дейности с по-високо заплащане на труда, по-често заемат ръководни длъжности в стопанския сектор или в институциите и органите за управление на държавата, получават по-високо заплащане в сравнение с жените, не отсъстват от работа поради грижи за членове на семейството, което се пада по-често на жените.

Същевременно се запазва тенденцията продължителността на получаване на пенсия при жените да е по-голяма от тази при мъжете. Жените получават пенсия 23,7 години, а мъжете 18 години или с 5,7 години по-кратко. През 2012 година средната продължителност на получаване на една пенсия е 20,8 години.

В сравнение с 2011 г., общият брой на пенсионерите за 2012 година бележи намаляване. Към 31 декември миналата година те наброяват 2 208 446 души, което е с 0,8%, или с 18 619 по-малко спрямо броя им през 2011 година.

Таванът на пенсиите пада, но само 3000 го прескачат

Близо 3000 ще са щастливците, за които догодина ще отпадне таванът на пенсиите. По данни на НОИ те ще получават средно 1100 лв. месечно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика