Петкова: В енергетиката чичковците няма да получат това, което искат

12970
Петкова: В енергетиката чичковците няма да получат това, което искат
Снимка: БГНЕС

Аз мисля, че този път няма да бъде така. Чичковците няма да получат това, което искат. Енергетиката ще тръгне по правия път. Това заяви в ефира на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, коментирайки изказване на бившия министър на енергетиката Румен Овачаров за това, че колкото и реформи да се правят накрая се появяват "чичковци", които се намесвали в сектора.

В началото на 2016 година пълната либерализация на българския пазар ще бъде факт. Цената ще се определя от търсенето и предлагането, поясни енергийният министър. Тя отново подчерта, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да определя цената на тока от началото на следващата година. 

Петкова: НЕК е управлявана неефективно

"Размерът на дефицита в НЕК е 3 700 млрд. лв. 2 300 млрд. лв. от този дефицит е генериран точно в резултат на икономически решения, на...

Хората трябва да бъдат щастливи, защото ще могат да избират доставчика на електрическа енергия, а доставчикът ще има задължението да се конкурира, каза още Петкова. По думите й България е последната страна в Европейския съюз, която не е либерализирала енергийния си пазар. 

"Сключихме договор със Световната банка, която ще консултира нашия електроенергиен пазар", каза още Теменужка Петкова. 

Планирали сме разяснителна кампания и целта ще е да се обясни как българските граждани и фирми да стигнат до най-добрия за тях доставчик, информира енергийният министър.

Тя коментира също задълженията на Националната електрическа компания (НЕК), голямата междуфирмената задлъжнялост в енергетиката и заема, който се планира да бъде изтеглен от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Пекова поясни, че ще се изтегли кредит до 650 млн. евро, за да може НЕК да изплати задълженията си към двете американци топлоцентрали в маришкия басейн. Просрочените задължения на НЕК към двата ТЕЦ-а са в размер на 850 млн. лева

Енергийното министерство проверява дали ЕРП-тата са готови за зимата

Екипи на Министерството на енергетиката извършват проверки в трите електроразпределителни дружества и в Електроенергийния системен оп...

12 от най-големите банки в света са изявили желание да кредитират БЕХ, отново каза Петкова. 2 банки са готови да дадат синдикиран заем, каза още тя. По думите й това означава, че финансовите институции имат доверия в сектора.

Относно предлаганите от работодателите стъпки в сектора на енергетиката, енергийният министър заяви, че правителството е категорично против възможността за фалит на НЕК и възможността държавата да изкупи дела на американските централи.

Коментирайки развитието на ядрената енергетика, министърът заяви, че "безпорен приоритет" е модернизацията на пети и шести блог на АЕЦ "Козлодуй". "Паралелно с това не сме отхвърлили възможността за нова мощност, но трябва да сме наясно с параметрите, най-вече финансовите", заяви още Теменужка Петкова. "Да, водят се разговори с "Уестингхаус" (Westinghouse) и мога да твърдя, че имаме много добър диалог", завърши тя. Припомняме, че България се отказа американската компания да строи 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com