Петър Торнев: Accenture България ще продължи да се разширява успоредно с глобалните планове на компанията

9933
Петър Торнев: Accenture България ще продължи да се разширява успоредно с глобалните планове на компанията
Снимка: Accenture

В началото на септември технологичният гигант Accenture, който има сериозно присъствие у нас, официално придоби бизнесите в България, Белгия и Нидерландия на водещата компания в сферата на облачните услуги Sentia. Така българският екип на Sentia става част от технологичното звено на Accenture у нас. Петър Торнев, директор на Технологичния център на Accenture в България, отговаря на въпросите на Actualno.

Какво говори това за капацитета и потенциала на българския технологичен сектор?

Българският технологичен сектор има огромен потенциал, който тепърва ще продължи да се разкрива. България става все по привлекателна за различни бизнеси, които успешно се развиват тук и предлагат много високо качество като продукти и услуги, също така имат много опит и стабилност, включително и във финансовите показатели.

Средата у нас е изключително благоприятна за осъществяването на глобалните планове за разрастване на Accenture. През последната година и половина екипът ни се увеличава с бързи темпове, работейки по внедряването на най-новите тенденции в сектора и развиването на партньорства с много международни компании от различни сфери. С финализирането на сделката със Sentia правим още една стъпка напред към предоставянето на по-широкообхватни облачни услуги за нашите клиенти.

Как сделката ще помогне за развитието на Технологичния център на Accenture в България?

Зад стремежа ни към придобивания стоят три основни причини: разрастване на ключови за ИТ индустрията пазари; добавяне на ново ноу-хау и нови възможности; разширяване на практическия опит в компанията.

Технологичният център на Accenture има богат опит с комплексни проекти, свързани с цялостна дигитална трансформация, cloud миграции и преструктуриране на архитектурни решения. С официалното придобиване на Sentia, ще надградим тези компетентности и ще предоставяме облачни услуги и миграция към публични, частни и независими облачни пространства. Това ще ни позволи да разширим обхвата на технологичната група на компанията (по-специално Accenture Cloud First), добавяйки нови услуги за нашите клиенти като изграждане на корпоративно дигитално ядро, оптимизиране на процесите и ускоряване на растежа.

Очакват ли се съкращения на служители у нас в резултат на придобиването?

Accenture има богат опит в придобиванията на стратегически компании, включително и в България. Sentia не прави изключение. По този начин ние разшивяваме обхвата на нашите услуги, развиваме екипите и запазваме позициите на новоприсъединените колеги. Разработихме най-добрия възможен план за обединяване и сплотяване на всички служители. Запазваме и ориентирания към клиента подход на Sentia, който изцяло съответства на начина на работа в Accenture.

Битката за квалифицирани кадри по света и у нас е сериозна. Как Accenture успява да осигури желана работна среда на специалистите в условията на тежка конкуренция за таланти?

Компанията ни непрекъснато се развива като разширява спектъра на предоставяните технологични решения и разраства екипите си. В началото на 2021 г. Accenture България наброяваше около 230 души, а в момента имаме над 1100 специалисти, разпределени в две основни звена – Accenture Technology и Accenture Operations. Сред най-силните мотиватори, които привличат и задържат талантите в компанията са екипът, разнообразните и предизвикателни проекти, мултинационална работната среда и възможностите за кариерно израстване. Непрестанно инвестираме в развитието на служителите и грижата за тях. Осигуряваме им различни обучения в актуални и ключови области, всяка година актуализираме и допълваме пакетите със социални придобивки, подкрепя чрез различни програми както служителите, така и техните близки.

Този подход ще се запази и спрямо новоприсъединените екипи на Sentia. Oбсъждането на възможностите за тяхното кариерно развитие като част от Accenture вече е в ход. Към всеки от тях компанията ще приложи индивидуален подход, който е ключов в процеса по откриване на най-подходящите и вълнуващи роли, които да удовлетворят техните очаквания и амбиции.

Планира ли Accenture бъдещи сделки по сливания и придобивания през тази и следващата година? Възможно ли е да станем свидетели на друга световна сделка, която да пренареди отново позициите на родния пазар?

В глобален мащаб, Accenture активно търси нови възможности за придобиване и предоставяне на нови услуги за своите клиенти. Така компанията ни постоянно се преобразява и надгражда опита и експертизата си.

Успоредно с разширяването си в Европа, компанията има интерес и към други пазари. Сред тях са Северна, Южна Америка и Азиатско-Тихоокеанският регион. По този начин, успоредно с осъществяването на глобалните планове за разрастване на Accenture, българското звено ще продължи активно да се разширява и развива.

Какво е бъдещето на облачните услуги? Ще дойде ли време, в което публичният и частният сектор ще разчитат изцяло на тях?

Развитието на дигиталния свят изправя компаниите пред различни предизвикателства, включително и миграцията към облака – нещо, което става все по-необходимо за тях, независимо дали са от публичния или частния сектор.

Тук е важно да отбележим, че нуждите на публичния сектор не са по-различни от тези на частния. И в двата случая ползите от миграцията към облака включват намаляване на общите разходи за притежание, по-кратко време за доставка и по-големи възможности за иновации. Това от своя страна води до повече гъвкавост и адаптивност, облекчаване на нарастващите нужди от ресурси, по-добро управление на повишаващите се очаквания сред клиентите и по-добро управление на потреблението, опростяване на ИТ, скалируемост на облака, преминаване към everything as-a-service и др.

Успоредно с процесите на миграция, компаниите трябва да мислят и за повишаване на степента на сигурност, изграждане на подходяща архитектура и инфраструктура, както и за последваща поддръжка. Това изисква опитен и отговорен партньор като Accenture, който да предложи правилните процеси и решения спрямо нуждите на всяка една компания, независимо от кой сектор е.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com