Плащаме 6 пъти по-малко за час труд, отколкото в Европа

1826
Плащаме 6 пъти по-малко за час труд, отколкото в Европа
Снимка: Actualno.com

България е на дъното в европейска класация за разходите за час труд. У нас те са шест пъти по-ниски от средните за Европа.  Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат за 2016 г.

Според данните средно в ЕС час труд струва на работодателя 25.4 евро, а у нас - едва 4.4 евро. С това заплащане България е на дъното и в тази класация.

БЛС и синдикатите искат началана лекарска заплата от 1500 лв.

Началната заплата на млад лекар да е не по-малко от 1 500 лв. Тази идея беше обсъдена между съсловната организация и синдикатите на дис...

Основните показатели, по които Евростат пресмята разходите за труд за час, включват заплатите заедно с други разходи като обезщетения, болнични, осигуровки. Данните отразяват ситуацията в цялата икономика, но не включват секторите земеделие и държавна администрация, пише в. "Сега".

Освен нас с ниски надници са още Румъния, където час труд струва 5.5 евро, Литва - със 7.3 евро, Латвия - със 7.5 евро. Най-скъп е трудът в Дания - час труд там струва 42 евро на час. Следват Белгия с малко над 39 евро, с едно евро по-малко получават в Швеция (по 38 евро на час). В Люксембург, където вземат най-високата минимална заплата в Европа (2000 евро), разходът за труд на час струва 36.6 евро. Франция пък плащат по 35.6 евро.

Според данните надницата у нас расте изпреварващо спрямо средния ръст за Европа. Най-голямо е увеличението на разходите за труд в Румъния - с близо 13 на сто, а след това се нарежда България - с ръст от 7.8 на сто спрямо 2015 година. Най-нисък ръст регистрират във Великобритания (1.5 на сто) и Дания (1.9%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика