Поскъпват яйцата, пилешкото и олиото

5166
Поскъпват яйцата, пилешкото и олиото

През периода 12 – 19 септември средните за страната цени по веригата на предлагане на яйца остават без промяна, с изключение на средната цена на дребно на яйца размер М в по-малките магазини, където е регистрирано повишение с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица, съобщиха от МЗХ.

Търговията с яйца - размер М на борсите е в ценовия диапазон от 0,22 лв./бр. до 0,25 лв./бр. В два областни центъра се отчита понижение на цените с по 0,01 лв./бр., а в шест – повишение, достигащо до 0,02 лв./бр. в Хасково. В шест области се наблюдава седмично поскъпване на яйцата от този размер в рамките на 0,01 – 0,03 лв./бр., най-чувствително в Русе. Поевтиняване е налице само в Благоевград – с 0,01 лв./бр., Враца и София – с 0,02 лв./бр. Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L – с 0,03 лв./бр.

През периода 12 – 19 септември средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица. Средната цена на едро на слънчогледовото олио за наблюдавания период е 2,90 лв./литър, с 0,7% по-висока в сравнение с предходната седмица. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Плевен (2,72 лв./литър), а най-високи – в Разград (3,12 лв./литър). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от -0,3% (Велико Търново и Силистра) до +6,4% (Русе). По области, търговията в големите вериги се задържа в ценовия интервал от 2,91 лв./литър (Перник) до 3,20 лв./литър (Кърджали). Седмични ценови изменения се наблюдават в едва четири области – понижение в Кюстендил (с 4,7%), Благоевград (с 1,6%) и Варна (с 1,1%) и увеличение в София (с 0,7%). По области, в тези търговски обекти цените на слънчогледовото олио варират от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,40 лв./литър (Враца и Монтана). В три области – Благоевград, Кюстендил и Видин се отчита поскъпване на продукта в по-малките магазини, в рамките на 1,1 - 2,6%. Леко понижение на цените се регистрира в пет области – от 0,2% в Габрово, Силистра, София и Шумен до 1,0% в Добрич. Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,11 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като и тази седмица разликата е най-голяма във Враца и Монтана (0,31 лв./литър).

Като цяло, през периода средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната бележат леко покачване спрямо предходния седмичен период. През наблюдавания период предлагането на замразено пиле на борсите в страната е в ценовия диапазон от 3,40 лв./кг до 4,30 лв./кг, като най-ниската стойност е отчетена в Добрич, а най-високата - в Разград и Стара Загора. В преобладаващата част от областите се наблюдават леки колебания на цените в двете посоки. В осем области се отчита седмично поскъпване на продукта в диапазона от 0,7% (Шумен) до 5,5% (Плевен). В шест от областите се отчита понижение на борсовите цени на замразеното пиле от 0,3% в Шумен до 3,5% в Силистра. Средно за страната, цената на едро на замразеното пиле бележи незначително седмично покачване – с 0,5% до 3,96 лв./кг. Маржът между цените на едро на продукта и тези на дребно в големите супермаркети е най-голям в Добрич (1,40 лв./кг), а най-малък в Разград (0,04 лв./кг). При по-малките магазини тази разлика е в диапазона от 0,23 лв./кг (Силистра) до 1,20 лв./кг (Добрич). През периода на наблюдение цените на едро на охладеното пиле се движат в границите от 4,10 лв./кг в Търговище до 5,31 лв./кг в Благоевград. В по-голяма част от областите на страната замразеното пиле поскъпва с между 2,2% и 10,8%. Най-значително седмично повишение на цените се отчита в София, Хасково, Перник, Кърджали и Стара Загора. В резултат, средната цена на едро за страната на охладеното пиле нараства с 3,4% спрямо предходната седмица, до 4,81 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги е 5,16 лв./кг - с 3,2% по-висока спрямо предходната седмица. По области, цените на продукта в този тип обекти са в интервала от 4,65 лв./кг в Шумен до 5,65 лв./кг в Кърджали. В повечето от областите на страната се регистрира седмично поскъпване на охладеното пиле с между 1,2 и 12,3%, най-значително в Перник.

През периода 12 – 19 септември 2012 г. се отчита леко понижение на средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната. Средната цена на едро на захарта намалява с 0,5% спрямо предходния седмичен период до 2,10 лв./кг. На тържищата в различните областни центрове захарта се търгува на цени от 1,86 лв./кг до 2,40 лв./кг, съответно в Добрич и Разград. В преобладаващата част от областите се наблюдава разнопосочно седмично изменение на цените на едро, в диапазона от -5,3% в Русе до +1% в Шумен.

През периода 12 – 19 септември 2012 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип "500" за страната остават без промяна спрямо предходната седмица. Средната цена на едро на брашното за периода на наблюдение се запазва на нивото от 0,95 лв./кг. По борсите в страната цените на едро са в диапазона от 0,79 лв./кг до 1,09 лв./кг, като и през тази седмица най-ниските стойности са регистрирани във Враца, а най-високите в София. В пет от областните центрове цените бележат повишение в границите от 1 до 5,7%, най-значително в Хасково. Леко понижение на цените на едро на брашното, в рамките на 1 – 1,3% се регистрира в десет области. В по-малките магазини цените на дребно на брашното за поредна седмица са в диапазона от 1,05 лв./кг до 1,28 лв./кг, като отново най-ниските стойности са отчетени в Перник, а най-високите в Шумен. Движение на цените през изминалата седмица се регистрира само в две области – повишение с 6,4% в София и понижение с 1,2% в Шумен. И през тази седмица цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в София - 0,23 лв./кг.

През периода 12 – 19 септември 2012 г. цените на агнешко месо се запазват около нивата от предходния седмичен период. Цените на едро на цяло агне се движат в диапазона от 11,50 лв./кг (Кърджали) до 15,59 лв./кг (Русе), като в почти всички области се задържат на нивата от предходната седмица. Само в Русе и Добрич е налице седмично поскъпване, съответно с 8,3% и 2,7%. В резултат, средната цена на едро на цяло агне за страната бележи несъществено покачване спрямо предходната седмица с 0,7%, до 12,78 лв./кг.

Цените на едро на агнешки бут се задържат в границите от 12,00 лв./кг (Бургас) до 13,75 лв./кг (Плевен). При липса на ценови колебания по области, средната за страната цена остава 13,29 лв./кг. В почти всички областни центрове цените остават на нивата от предходния период, с изключение на София, където е регистрирано поскъпване на продукта с 10%. В резултат, средната цена на едро на агнешки бут за страната бележи леко седмично повишение с 0,9%, до 13,95 лв./кг.

През изминалата седмица цените на едро на агнешката плешка остават в интервала от 12,00 до 13,55 лв./кг, съответно най-ниски в Бургас, а най-високи - в Благоевград. Във всички области, където е отчетено предлагане тази седмица, цените остават без промяна спрямо предходния период. Така, средната цена на едро на продукта за страната се запазва на нивото от 13,10 лв./кг.

Редактор: Петър Проданов

Ваучерите за храна свършват

Няколкостотин работници ще останат без ваучери за храна. Причината е, че се изчерпа квотата за тази социална придобивка, предаде Станда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com