Прекратиха три поръчки за стотици милиони за разширение на "Чирен", ще ги заместят с една

7653
Прекратиха три поръчки за стотици милиони за разширение на "Чирен", ще ги заместят с една
Снимка: БГНЕС

Три обществени поръчки за разширението на ПГХ „Чирен“ с обща стойност 434,5 млн. лв. без ДДС са прекратени от възложителя „Булгартрансгаз“ ЕАД. Намерението на държавния газов оператор е да ги обедини в една обща.

На 27 юни е прекратена процедурата за доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект „Разширение на капацитета на „ПГХ Чирен“ - надземна част“. Прогнозната й стойност е 300 млн. лв. без ДДС.

В същия ден е прекратена и поръчката за „Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строеж: „Разширение на капацитета на „ПГХ Чирен“- сондажен фонд“. Нейната прогнозна стойност е 133 694 000 лв.

В мотивите за прекратяването на двете е посочено, че това се прави, защото в по процедурата е предвидено "Булгартрансгаз" да плаща разсрочено за 24-месечен период, като съответният процент на оскъпяване е лимитиран до 3% за всяка година и трябва да се оферира (като оскъпяване) от участниците в процедурата.

По-рано, на 9-ти юни, е прекратена процедурата за изработване на технически проект за газопровод от съоръжението в Чирен до село Бутан за свързване с газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Прогнозната ѝ стойност е 820 000 лв.

От „Булгартрансгаз“ обясняват, че прилаганият до момента подход за отделно възлагане на различни изпълнители на дейностите по проектиране и изграждане на газопровода, с оглед последните събития, налагат преминаване към нова концепция за изпълнение на обекта - чрез възлагане на всички дейности, свързани с проектирането и изграждането на газопровода, в рамките на една процедура.

„Следва да се вземе предвид и факта, че наличните съществени промени на обстоятелствата не е имало как да бъдат предварително предвидени от Възложителя. Въпреки анексирането на Крим от Руската Федерация, анализаторите не прогнозираха избухването на военен конфликт в Украйна. Дори след началото на военните действия на територията на Украйна анализаторите не предвиждаха толкова крайни действия от страна на Руската Федерация като спиране на доставките до различни Европейски страни, въпреки че се обсъждаха различни по тежест икономически мерки спрямо Руската Федерация. Поради тази причина спирането на доставките към България наложи спешни мерки за набавяне на необходимите на страната обеми природен газ от алтернативни източници“, пише още възложителят в мотивите си.

Според „Булгартрансгаз“ ако не се бяха случили последните събития, нямаше да е толкова спешно извършването на реорганизация на дейностите по изпълнение на проекта и вероятно изпълнението би могло да продължи с досегашните темпове на приоритетност.

Отделно от това държавното дружество е в процедура за получаване на държавна гаранция в размер на 382 млн. евро за целите на проекта „Разширение на ПГХ Чирен“ и реализацията на газопровода.

„Тъй като държавната гаранция ще покрива разходите за реализацията на всички направления за разширението на ПГХ Чирен, е целесъобразно дейностите по строителство да бъдат възложени в краткосрочен период, вместо да се изчака изпълнението на отделен договор за проектирането и едва след това да се пристъпи към подготовка и провеждане на отделна поръчка за строителството на газопровода“, е другият мотив за прекратяването на поръчките.

Решението промяна в Закона за държавния бюджет е одобрено от Министерския съвет на 8-ми юни и същия ден е внесено за гласуване в Народното събрание.

Точно в тази връзка е и обявлението на „Булгартрансгаз“ ЕАД за ново инвестиционно предложение „Проектиране и изграждане на нови надземни съоръжения - компресорна станция с всичките й прилежащи технически съоръжения за обезпечаване надеждна и непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ, както и нова газоизмервателна станция (ГИС), във връзка с разширение капацитета на подземно газохранилище (ПГХ) „Чирен“ и връзката им със съществуващите такива“.

 

 

За него е изготвен доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС), за който е осигурен обществен достъп и приложенията към него.

Подземно газохранилище (ПГХ) „Чирен“ е единственото на територията на Р България, създадено през 1974 г. на базата на изтощеното газо-кондензатно находище „Чирен“, открито през 1963 г., привързано към едноименната навлачна локална структура. Чиренската структура е разположена на около 20 км северозападно от Враца, в землищата на няколко населени места от общините Враца и Криводол, а площадката на компресорната станция на ПГХ се намира в землището на село Чирен, община Враца.

 

 

Предназначението на газохранилището е да компенсира сезонните неравномерности в потреблението на природен газ в страната, както и да съхранява определени количества газ като авариен резерв. Експлоатацията му е циклична, като периодът за нагнетяване на природен газ е април-октомври, а периодът за добив - ноември-март.

ПГХ „Чирен“ е разработено и развито по технологичен и технически проекти от 1974 г. През годините са изградени и пуснати в експлоатация нови съоръжения, рехабилитирани са стари, но постепенно е назрявала необходимост от цялостен преглед, анализ и оптимизация на експлоатацията му, довела до разработването на технологичен проект.

През 2009 г. след проведена процедура „Булгартрансгаз“ ЕАД възлага на чешката фирма „МND“ изработването на „Нов технологичен проект за експлоатация и разширение на ПГХ „Чирен“. През 2011 г. приема технологичния проект, който дава главните насоки на разширението и експлоатация на ПГХ „Чирен“, определяйки неговата техническа и икономическа осъществимост, на база на предварително зададени от възложителя варианти при определени повишени налягания и обеми на съхранявания газ.

Одобреният вариант за разширение на ПГХ „Чирен“ е при пластово налягане до 150 bar, обем на активния газ – 1 млрд.m3 (към момента 550 млн. m3) и дневен дебит на нагнетяване и добив до 10 млн.m³/ден (към момента максималният дневен капацитет на добив е 3,82 млн. м³/ден, а на нагнетяване – до 3,2 млн.м³/ден).

За реализацията на проекта за разширението, ще се работи по три направления: „Проектиране и изграждане на нови надземни съоръжения – компресорна станция с всичките ѝ прилежащи технически съоръжения за обезпечаване надеждна и непрекъсната работа в режими нагнетяване и добив на газ, както и нова газоизмервателна станция (ГИС); Проектиране и изграждане на подземните съоръжения – десет нови високодебитни експлоатационни и три наблюдателни сондажа, ликвидация на някои от старите сондажи, които не отговарят на изискванията за увеличаване на пластовото налягане в резервоара, както и нови шлейфи, свързващи експлоатационните сондажи с компресорната станция; Проектиране и изграждане на нов газопровод, свързващ ПГХ „Чирен“ със съществуващата газопроводна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД при КВ Бутан - Чирен“.

Предвидено е изграждане на нова технологична площадка, в съседство със съществуващата и свързана с територията на ПГХ „Чирен“. В нея ще се разположи цялото нужно ново технологично оборудване. Старата ще бъде оставена в резерв докато се докаже сигурността на работа на новото оборудване.

Увеличаване на активния обем на хранилището се планува да стане чрез увеличаване нагнетателната способност на оборудването основно чрез общо увеличаване мощността на използваните компресорни агрегати, както и коефициента им на полезно действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика