Приеха на първо четене въвеждането на еднодневни трудови договори

12661
Приеха на първо четене въвеждането на еднодневни трудови договори
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха въвеждането на т.нар. еднодневен трудов договор. Това стана с приемането на първо четене промени в Кодекса на труда съобщи БГНЕС. 

Промените предложени от кабинета получиха подкрепата на 151 народни представители. Само един депутат гласува против. Нямаше въздържали се.

ГЕРБ и ДПС не позволиха депутатите да могат да предлагат шеф на БНБ

С гласовете "против" и "въздържал се" на депутатите от ГЕРБ и ДПС парламентът отхвърли възможността кандидати за гуверньор на Българс...

По предложение на Правителството в Кодекса на труда се въвежда нов член 114а, който регламентира краткотрайната сезонна селскостопанска работа, възложена от регистриран земеделски стопанин, чрез сключване на трудови договори за един ден. По тези трудови договори няма да се трупа трудов стаж. 

Еднодневните трудови договори засега ще могат да се сключват в основна икономическа дейност "Растениевъдство" само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят. Предвидено е такива трудови договори да могат да бъдат сключвани с един работник общо за не повече от 90 работни дни в календарна година.

В закона е предвидено да не се изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, а за изпълнението на работата по тях да не се връчва длъжностна характеристика и да не се издава заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока. Предлага се тези работници да се осигуряват само във фонд "Пенсии" и фонд "Трудова злополука и професионална болест". 

Според вносителите от социалното министерство тази мярка ще доведе до изсветляване на част от сивия сектор в икономиката. Подкрепа за промяната изразиха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и от ДПС, като според бившия социален министър Хасан Адемов тази мярка трябва да се разшири и в други сектори, а не само в земеделието. 

Българите в чужбина искат да гласуват на национални референдуми

До момента има внесени четири законопроекта, които предвиждат различни промени в Закона за референдумите. В нито един от тях, обаче не ...

Известни притеснения от въвеждането на еднодневни трудови договори по време на няколкочасовите дебати изрази зам.-председателя на парламента и депутат от БСП Янаки Стоилов. Добре е, че се предвижда начисляването на осигуровки и излизане от сивата икономика, но какви са тези дейности, кои могат да се започнат и приключат за един ден, попита Янаки Стоилов. Тези дейности траят поне няколко седмици, каза той и призова текстовете да се редактират, защото в противен случай има риск всички договори масово да се подменят с еднодневни. Работодателят може всеки ден да казва - аз ще променя възнаграждението и ще взема някой, който работи по-добре, предупреди той. "Дава се право един човек да бъде еднократно наеман до 90 дни - това е откровено заобикаляне, защо не сключиш тогава краткосрочен договор за два или три месеца?", попита Янаки Стоилов. Тези въпроси трябва да се обсъдят сериозно, за да не изпаднем в ситуация близка до тази на "Господин за един ден", каза той. 

Какви критики срещу въвеждането на еднодневни трудови договори обявиха от КТ "Подкрепа" може да прочетете в Expert.bg.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика