Проф. Ханке: Българските банки сега са по-добре от времето преди кризата с КТБ

6946
Проф. Ханке: Българските банки сега са по-добре от времето преди кризата с КТБ
Снимка: БГНЕС

Българските банки сега са в много по-добро състояние от времето преди кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви в интервю за БНР американският икономист проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас.

Ханке обърна внимание на стегнатото кредитиране в България и прогнозира последваща консолидация на банките: "Сега обаче вече в България има по-сериозен надзор над банките, но заради това те станаха още по-внимателни с отпускането на кредити и с обезпечаването им. Ако погледнете кредитирането в България след кризата с КТБ, то се свива, то не нараства. Сега да се вземе кредит в България е много трудно и всичко това е заради КТБ. Това е лошата новина. Добрата новина обаче е, че банковата система става по-силна. Аз направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние"

България е в по-добро положение от Гърция заради валутния борд, заяви Ханке

Гърция влезе в еврозоната преди години, без да е готова да приеме еврото. Изхарчиха много пари и взеха много пари на заем, които никог...

Кризата в Гърция е много по-тежка, отколкото повечето хора очакват, коментира още проф. Стив Ханке. По думите му, за България може да има и позитивен ефект.

"Мисля, че ефектът от кризата в Гърция върху България е смесен. От една страна, много инвеститори обмислят варианта да се преместят в България, защото ситуацията там е много по-добра от тази в Гърция. България е по-сигурно и следователно по-атрактивно място за правене на бизнес в момента. По-точно казано, от инвеститорска гледна точка, ако бизнесът трябва да се запази на Балканите, вероятно предприемачите ще си кажат: "Нещата в Гърция са толкова зле, че е по-добре да отидем в България". Това е позитивният ефект. И да не забравяме, че за българите стана много по-евтино да почиват в Гърция", заяви професорът.

Според него към всичко това трябва да се прибави и бежанската криза, която е огромен негативен фактор за икономиката на всички балкански страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика