Протестът срещу Плевнелиев заради ВЕИ таксата е организиран, казва миньор

18151
Протестът срещу Плевнелиев заради ВЕИ таксата е организиран, казва миньор
Снимка: БГНЕС

Протестът на миньорите пред президентството в петък, 13 декември, не беше спонтанен, а организиран внимателно проект. Това заявява анонимен миньор от мина "Бели брег" пред Нова телевизия.

Именно миньори от тази мина са били докарани преди три дни в София, за да протестират срещу заявеното намерение на Плевнелиев да сезира Конституционния съд заради новата такса от 20% върху приходите на ВЕИ сектора. Заради нея обсъждането на бюджета в парламента се проточи в продължение на пет дни, като в първите два беше обсъждан единствено новият налог.

Овчаров: Поевтиняване на тока ще има, когато ДКЕВР е наистина независима

Истинското намаление на тока ще стане факт едва когато ДКЕВР стане наистина се превърне в независим орган. Това заяви бившият енергиен ...

Мината "Бели Брег" се намира на няколко километра от Драгоман. Ето какво разказва миньор, който е трябвало да дойде на протеста пред президентството в почивния си ден.

„Служител на мината сигнализира, че протестът е организиран от ръководството, че служителите се извозват с автобуси, проверяват се по списъци, а в автобусите им се раздават инструкции какво да говорят, ако някой ги пита защо протестират”, обясни Вероника Димитрова, репортер на Нова телевизия.

Протестът пред президентството беше организиран от Гражданска инициатива „За нов обществен договор”, известна с това, че подкрепя правителството и че през лятото събираше подписи в негова подкрепа. В протеста се включиха  миньори от цялата страна – Стара Загора, Гълъбово, Бобов Дол, както и от "Бели брег".

Служител на мина "Бели брег" твърди, че никой от тях не се е озовал случайно там, а е бил накаран от ръководството насила. 

Плевнелиев няма да налага вето на бюджета, но ще сезира КС заради ВЕИ таксата

Не планирам да налагам вето върху закона за държавния бюджет за следващата година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Пловдив, п...

„Нашият пряк началник ни се обади и каза, че трябва да отидем на протест в София пред президентството”, обясни служителят на мината.

По негови думи, не е ясно какви ще са последиците, ако някой не се съобрази с нареждането. Никой обаче не се осмелява и да откаже. Все пак служителят предполага, че този, който не отиде, би го грозяло финансова санкция или дори уволнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com