Проучване: 1/3 от българите пестят от отопление

2085
Проучване: 1/3 от българите пестят от отопление
Снимка: iStock

Високите цени на газ, парно и ток вече месеци наред поставят под въпрос ще успеем ли да се справим с високите си сметки през зимата, съобщи Нова телевизия. Потвърждение, че проблем ще има, дойде и от Евростат. Данните сочат, че около 8% от жителите на Европейския съюз не могат да си позволят да поддържат дома си достатъчно топъл.

Процентите варират за различните страни, а България оглавява класацията. У нас 27% от хората нямат възможност да се отопляват през зимата. След нас в класация е Литва с 23 на сто и Кипър с 21%. Страните, в които най-малко хора ще имат проблем със сметките си за отопление са Австрия 1,5% и Финландия 1,8%. Какви са причините ние да сме първи по невъзможност да се отопляваме и можем ли да ги стигнем австрийците – отговори потърси Виктория Бояджиева.

Хитри начини как да ни е топло през зимата, без да плащаме много

През зимата всички искаме да ни е топло, но невинаги можем да си го позволим и често се налага да пестим. Все пак има начини, с които о...

Докато във врачанските села зимата се отопляват на камина и дърва, то в столицата хората предимно се отопляват благодарение на „Топлофикация”. От дружеството вече коментираха, че сметките на 73% от клиентите им са до 100 лева, близо 17% от фактурите са между 100 и 150 лв. и само около половин процент от сметките са над 300 лв. Тази година „Топлофикация” пусна парното с 19 дни по-рано спрямо миналата година през октомври, тъй като среднодневната температура беше 8 градуса, а през октомври 2020 година е била - 12,6 градуса. Но семейство Камбушеви твърдят, че заради аварии са имали парно само 4 дни през октомври тази година, а сметката е като за 4 седмици и повече.

Освен по-ниските температури влияние оказва и вдигането на цената на парното от юли с близо 20 процента, напомнят от „Топлофикация”. Разходите за топлина през октомври се оказват само подгряване за това, което следва януари месец. Тогава се очаква поскъпване с между 20 и 30% заради цената на природния газ, която расте нагоре от лятото. Някои експерти дори прогнозират 50% ръст. Причината - цената на газа за регулирания пазар е скочила два пъти за една година. И това все още не е добавено към цената на парното. Високите цени се оказват огромен проблем и за държавните болници. Наред с другите предпоставки за трупане на дългове, увеличаването в цената на елетроенергиятата ги поставя в съвсем непреодолим недоимък.

Още: Проучване: Младите българки са все по-мързеливи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика