Работа от вкъщи: Нови идеи за закон - да не поемаме работа извън работно време

5550
Работа от вкъщи: Нови идеи за закон - да не поемаме работа извън работно време
Снимка: Istock

Социалната комисия в парламента ще обсъжда в сряда, 28 февруари, частични облекчения на новата бюрокрация, с която Министерският съвет иска да обгради работата от разстояние. Както обеща, депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов е внесъл промени между първо и второ четене в законопроекта на МС. Дори с тях обаче повечето бюрокрация за работата от вкъщи съгласно законопроекта си е налице, като обяснението е, че са наложителни за гарантиране на здравословни и безопасни условия на труд, пише в. "Сега".

Нови изисквания за работата от растояние

Преди 7-8 месеца правителството предложи промени в Кодекса на труда, с които въвежда редица нови изисквания за работата от разстояние, която към момента се радва на съвсем свободен режим.

ОЩЕ: Парламентът прие на първо четене важни промени за работата от вкъщи

Според тези промени, мястото на работата от разстояние вече ще се записва в трудовия договор, т.е. ако сменим населеното място, ще трябва да сключваме допълнително споразумение към договора (анекс). Освен това, ще трябва да описваме конкретното работно място пред работодателя, за да е сигурен той, че то ще отговаря на изискванията за безопасни и здравословни условия на труд - припомняме, че ако има злополука, касаеща здравето ни по време на работа, работодателят също носи отговорност. По закон именно работодателят носи отговорност за осигуряване на условия за здравословен труд, макар че тези текстове изобщо не отговарят на съвременната реалност, в която конкретното място на работа няма голямо значение.

Божанов предлага мястото на работата от разстояние да не се записва в трудовия договор и промяната му за срок до 6 месеца да не се смята за изменение на трудовото правоотношение при работа от разстояние. Такава промяна обаче ще се извършва след съгласие на работодателя, като искането на служителя и съгласието на работодателя ще трябва да са в писмена форма и след това работодателят ще е длъжен да ги съхранява за период от 1 година. Всичко това може да стане и по електронен път, без е-подпис.

"Смятам, че в XXI-ви век работата от дистанция трябва да е максимално олекотена административно, при запазване на правата за здравословни и безопасни условия на труд", коментира Божанов във връзка с предложените от него промени.

ОЩЕ: Балансът между работа и личен живот: Проучване показва предпочитания на работници

Недоволни

В социалните мрежи обаче има доста недоволни от предложените облекчения. На тях депутатът отговаря, че има изисквания по международни конвенции. Никой например не е предложил да се отмени предложеното от Министерския съвет задължение служителят да праща на работодателя си писмено описание на работното място, от което работи.

Божанов е единственият вносител на облекчения в предложения регламент, т.е. предстои да видим дали по-лекият режим ще събере достатъчно гласове в пленарната зала. ГЕРБ имат отделно предложение, което оправя друго недоразумение в законопроекта на НС - правото на изключване да се гарантира само на хората, работещи от разстояние.

ОЩЕ: По-малко отговорности за работодателя, ако работим от вкъщи

Деница Сачева, Илиана Жекова и Галя Василева предлагат право на изключване да има за всички служители. Това означава, че служителят няма да е длъжен да отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка, освен когато в индивидуалния или колективния трудов договор са уговорени условия, в които това е допустимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика