Работодатели и КЕВР не се разбраха за тока, бизнесът готов за нови протести

4903
Работодатели и КЕВР не се разбраха за тока, бизнесът готов за нови протести
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации не постигнаха съгласие с Комисията за енергийно и водно регулиране за намаляване тока за индустрията, стана ясно след продължилата повече от два часа среща с членовете на регулатора. От бизнеса заплашиха с нови протести, ако не бъдат приети предложенията им.

Резерви, чрез които може да бъде намален токът за индустрията, и нов метод за ценообразуването на електричеството са предложили работодателските организации на среща с КЕВР, съобщи БНТ.

“Да се промени подходът, да се оценява разходът за единица енергия и който може да се вмести в този разход на базата на бенч марк той да продава, който не може – ясно е, трябва да напусне пазара”, заяви Камен Колев, зам.-председател на БСК. “Резервите са в намаляване цената на природния газ. Резервите са с включване на износа, в поемане на част от задълженията към обществото”, смята Васил Велев, председател на АИКБ. “Това, което научаваме, е че цената за такса задължения към обществото – стойността й ще се запази. Тази сума, когато пазарът се либерализира и за населението, също ще бъде добавена към сметките на хората. Аз това разбрах от тази среща – така че 38 лв. на мегават”, обяви Кирил Домусчиев, президент на КРИБ.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обеща, че регулаторът ще разгледа предложените от бизнеса възможности за намаляване цената на тока. “Това, което към момента имаме като основание, за да се проведе ново изискване за цената е намалението на цената на природния газ. Други резерви към момента нито от страна на работодателските организации, нито от страна на правителството бяха разкрити”, заяви Иванов.

Дали регулаторът ще намери резерви за понижаване цената на тока трябва да стане ясно до 1 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика