Радев: Трябва да се създаде правна рамка за управителя и управителния съвет на БНБ

8954
Радев: Трябва да се създаде правна рамка за управителя и управителния съвет на БНБ
Снимка: БГНЕС

Няма икономически канали за внасяне на „заразата” на гръцката криза у нас. Българските банки с гръцки собственици се контролират от БНБ. Това посочи пред  БНТ Димитър Радев - кандидат на ГЕРБ за управител на БНБ.

Според него най-доброто което може да се случи, е Гърция да не излиза от еврозоната. Хората в страната го осъзнават, смята той.

Съветникът в МВФ Димитър Радев е първият кандидат за нов управител на БНБ

Съветникът в Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев е първият номиниран за управител на Българската народната банка (БНБ), койт...

По отношение на промените, които трябва да се направят в БНБ, Радев каза: „Определено са необходими промени в проблемите сфери. Надзорът е един от тях. Искам да променим това, трябва да се създаде правна рамка за управителя и управителния съвет в БНБ. Трябва да има канали за информация, които да знаят какво се случва в банковия надзор. Няма механизъм, който да ангажира вниманието на управителя”.

„Трябва да се мисли за реорганизацията на банковата функция. Има логика да се възстанови ротацията на екипите в БНБ. Мисля, че важно предизвикателство за новия екип на банката е прегледът на качеството на активите в БНБ. Методологията ще се вземе от примерите не Европейската централна банка, за да имаме консултанти, които да помогнат на банката”, обясни Радев.

„Огромна част от одиторите в БНБ са специалисти. Има изключения за тези в КТБ, но вярвам на бранша”, заяви то. Според него, трябва да има закон, който да предотврати „КТБ 2”. „Нямаме подходящ инструментариум да реагираме на такива кризи”, смята той.

„Американската компания, която бе наета да проследи активите на КТБ, е професионална. Нека не забравяме, че тази компания може да върне до 30% от изгубените пари. Не трябва да се поставя под съмнение поставянето на България в единия европейски банков надзор, коментира Радев. Имаме нужда от 18 месеца да върнем доверието до преди кризата в КТБ. Трябва да стабилизираме надзора и да го развием”, смята кандидатът за управител на БНБ.

И Горанов се включи - Искров трябва да подаде оставка тази седмица

Гуверньорът на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставка през тази седмица. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика